ОСТАННІ НОВИНИ

ЖКГ хочуть модерінзувати за гроші споживачів

Львівський портал

|

Верховній Раді пропонують змінити принцип тарифоутворення на послуги житлово-комунального господарства, – дозволити підприємствам закладати в тариф кошти на модернізацію і коригувати вартість послуг у разі зростання цін на енергоносії.

Відповідний законопроект N9033 в парламенті зареєструвала група народних депутатів від Партії регіонів і Народної партії, передає ЛігаБізнесІнформ.

Як випливає з пояснювальної записки до проекту “Про внесення змін до Закону України “Про житлово-комунальні послуги” (відносно регулювання інвестиційної діяльності у сфері житлово-комунальних послуг і удосконалення механізму тарифоутворення) “, на сьогодні тарифи на послуги ЖКГ у більшості випадків приймаються без урахування необхідного рівня рентабельності, що треба для беззбиткової діяльності підприємств, що працюють в житлово-комунальному господарстві.

“Не маючи достатніх гарантій повернення вкладених інвестицій, суб`єкти господарювання, які працюють на цьому ринку, не поспішають вкладати інвестиції у виробництво і реалізацію проектів по технічній модернізації і енергозбереженню в житлово-комунальному господарстві”, – відмітили автори проекту. На їх думку, потрібно на законодавчому рівні закласти основні принципи тарифоутворення, одночасно передбачивши норми, які дозволять запобігти необгрунтованому росту тарифів.

Законопроект, стверджують нардепи, створює гарантії для включення до складової цін/тарифів на житлово-комунальні послуги витрат на реалізацію інвестиційних проектів, застосування рентабельності і своєчасного проведення корекції тарифів.

Інвестиційна складова тарифу, згідно з цим документом, компенсуватиметься завдяки зниженню собівартості послуг в результаті скорочення рівня споживання енергоресурсів. При цьому граничний рівень рентабельності, вартість інвестицій і граничний термін дії інвестиційних програм до моменту повного погашення зобов`язань по них затверджуватимуться Кабміном.

У разі зміни однієї зі складових тарифу виробників послуг ЖКГ зобов`яжуть відкоригувати тариф, а регулятора – затвердити зміни впродовж 10 днів.

Автори проекту упевнені, що нова схема тарифоутворення сприятиме залученню і поверненню вкладених суб`єктами інвестицій, закладе основу для формування конкуренції на ринку житлово-комунальних послуг, а у результаті приведе до підвищення якості послуг ЖКГ, що надаються споживачам.

Як повідомлялось, Україна зайняла перше місце серед країн СНД по індексах цін і тарифів на окремі види житлово-комунальних послуг (ЖГК). Такі дані повідомив Міждержавний статистичний комітет СНД за результатами проведеного аналізу першого кварталу 2011 року.

Перше місце Україна зайняла у зв`язку з тим, що в країні ріст тарифів на житлові послуги на початку 2011 року склав 10,8% по відношенню до грудня 2010 року.

ТСН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *