Обласна рада прийняла популістське звернення, нереальне до виконання – Едер

Львівський портал

|

На сьогодні пристосувати  Львівський театр опери та балету ім. С. Крушельницької  для потреб інвалідів  – практично неможливо.  Про це повідомив директор Опери, депутат Львівської міської ради від Партії регіонів Тадей Едер, інформує прес-служба ЛМО Партії регіонів.

За словами Т. Едера, перш, ніж починати такі роботи – мають бути відповідні погодження від органів архітектури. А ще необхідно вирішити питання технічної безпеки.

«Таке враження, що ці питання  ставляться  не з позиції інвалідів, а з позиції піару. Якщо б театр будувався сьогодні, то архітектор вніс би всі необхідні  зміни. Але наразі, оскільки ми –  об’єкт номер один у Львові і  є у Списку Всесвітньої Спадщини ЮНЕСКО – зробити це дуже складно. Без дозволу відповідних органів архітектури, ми не маємо права проводити жодних  робіт у середині приміщення», – наголосив Тадей Едер.

Проблема у тому, каже  директор театру, щоб пристосувати  Оперу під  потреби інвалідів, треба провести своєрідне «перепланування» пам’ятки. При чому знову ж таки з урахуванням особливостей технічної безпеки.

Є і певні непорозуміння. Наприклад, щоб  виділити частину залу для людей на інвалідних візках, доведеться зменшити кількість місць у залі. «А це потягне автоматичне зниження статусу театру. Ми матимемо іншу категорію», – наголосив Тадей Едер. 

У яку суму обійшлися б такі роботи –  розрахунків ніхто не проводив. Але, наголошує Тадей Едер, це мали б бути чималі кошти.

Нагадаємо, Львівська облрада звернулася до Президента України та Прем’єр-міністра щодо створення безперешкодного доступу для людей з інвалідністю до Львівського національного академічного театру опери та балету імені Соломії Крушельницької.

Як сказано у зверненні, збудована ще в 1900 році Львівська опера не передбачала належних умов доступності для людей з інвалідністю. Громадські організації інвалідів неодноразово порушували це питання перед владою міста та області ще з перших років Незалежності України. До цього навіть було залучено фахівців Державного інституту проектування міст «Містопроект».

У 2010 році вирішити цю проблему намагалася і Львівська обласна рада. Але оскільки Львівський театр опери та балету ім. С. Крушельницької має статус Національного, виділення необхідних коштів з бюджету Львівської області на ці потреби є неможливим.

Тому депутати звернулися до керівництва держави з проханням вишукати у Державному бюджеті України кошти для реалізації у 2011 році I етапу Концепції створення безперешкодного доступу для людей з інвалідністю до Львівського національного академічного театру опери та балету імені Соломії Крушельницької.

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *