ОСТАННІ НОВИНИ

В Україні встановлено 17 монументів Бандері

Львівський портал

|

Монументи лідерові українських націоналістів Степану Бандері встановлені наразі у Львівській, Тернопільській та Івано-Франківській областях.

Проекти існують в Рівному, Луцьку та на Черкащині. Питання про встановлення пам`ятного знака чи спорудження пам`ятника піднімалося і в Києві та Чернівцях.

У Львові пам’ятник Бандері встановили 2007 року напередодні свята Покрови Пресвятої Богородиці до 65-літнього ювілею Української повстанської армії.

У 1998 році Бандері поставили пам`ятник у Бориславі на Львівщині, 2001 – у Дрогобичі, 2008 – у Старому Самборі. На Львівщині також пам`ятник провіднику ОУН встановлений у сквері його імені в Кам`янці-Бузькій та біля будинку гімназії, учнем якої він був у 1919–1927 роках, у Стрию.

В Тернополі Бандеру вшанували пам`ятником у 2008 році з нагоди 100-річчя від дня народження провідника ОУН. Виготовив пам`ятник місцевий скульптор Роман Вільгушинський.

Перший в області пам`ятник Бандері з`явився у селі Козівка Тернопільського району в 1992 році. Автор – скульптор Б. Григоренко.

Крім цього, у Бережанах та Теребовлі встановлене погруддя Бандері, в Заліщиках – монумент.

У Бучачі пам`ятник Степану Бандері було відкрито 2007 року, а в селі Струсові (Теребовлянського району) – 2009 року.

Окрім цього, в Івано-Франківську пам`ятник Бандері встановили у 2009 році. Його автор – львівський художник Микола Посікіра.

В Коломиї (Івано-Франківської області) він з`явився ще 1991 року у дні відзначення 750-річчя Коломиї, за день до початку державного перевороту в СРСР. Автор – скульптор Віталій Рожик.

У селі Грабівка Калуського району пам`ятник Бандері відкрили 2008 року до 100-річчя від дня його народження. Стоїть монумент і в селі Старий Угринів (Калуського району) – рідне місто діяча.

Нагадаємо також, що пам`ятник Бандері мають намір встановити в Луцьку. Зокрема, депутати міськради вирішили виділити 150 тисяч грн на початок робіт.

Крім цього, пам`ятник Степану Бандері мають намір встановити на Рівненщині у місті Здолбунів. Зокрема, у квітні цього року міськрада ухвалила рішення про виділення двох ділянок землі в центрі міста, одну з яких мають обрати учасники громадських слухань для встановлення пам`ятника.

Із пропозицією про встановлення пам`ятника провіднику ОУН до міськради райцентру Тальне Черкаської області звернулася районна спілка підприємців.

ТСН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *