ОСТАННІ НОВИНИ

Львівська влада загнала книговидавців у глухий кут

Львівський портал

|

Міська влада Львова не хоче йти на зустріч львівським книговидавцям. Міськрада, зокрема, не сприяє їм у вирішенні питань з приміщеннями для оренди. Про це одноголосно заявляють книговидавці міста Лева.

До прикладу, сьогодні під час прес-конференції стало відомо, що громадська організація «Форум видавців» досі не переїхала у приміщення на вул. Валовій,2, яке виділила їм Львівська міська рада ще вкінці 2009 року. За словами президента «Форуму видавців» Олександри Коваль, організація не те, що не може переїхати у нове приміщення через його жахливий стан, вона навіть банально не має договору про оренду.

«Досі нічого зрушити не можливо, приміщення на вул. Валовій досі у нас немає. Це приміщення знаходиться у жахливому стані, воно не відремонтоване, ми навіть не маємо договору оренди. «Форум видавців» платить в місяць 8 тис грн. оренди (за орендоване приміщення в одному з проектних інститутів Львова – ред.). Значить ми платимо комерційну оренду. Наша організація не отримує прибутків ніяких, а займається благодійними акціями. Навіть коли приміщення на Валовій у нас буде, то за нього теж доведеться платити приблизно таку ж суму. А якщо ми відремонтуємо це приміщення за власні кошти, що звичайно сумнівно, бо ремонт потребує десь півмільйона гривень, то тоді орендну плату нам підвищать, бо вартість приміщення зросте», – розповіла О.Коваль.

Вона також наголосила, що якщо до вересня ситуація з приміщенням на вул. Валовій не зміниться, то це питання буде вирішуватися публічно. «Форум видавців» запросить усіх бажаючих, журналістів, щоб ви самі переконалися, як усе це виглядає», – сказала президент організації.

Схожа ситуація і у Літературної агенції «Піраміда». Як розповів генеральний директор цього видавництва Василь Гутковський, «Піраміда» зараз платить шалені кошти за орендоване приміщення – 25-30 тис грн. в місяць, а оформити суборенду на комунальне майно не може. 

«На сьогодні ми знайшли приміщення в центрі Львова, де підприємство, яке орендує в міста це приміщення, нам віддає в суборенду. Я з нового року займаюся цим питанням. Згідно законодавства про сплату 1 грн в рік, я подавав вже другий раз документи у фонд комунального майна Львова, але досі не можу оформити суборенду. Я звернувся до депутатів, вони сказали, що я не звертався до них, тому і не було з їхнього боку підтримки. Але чому я маю до них звертатися, якщо є закон, який мав би просто виконуватися? Є фірма, яка відмовляється від оренди, я натомість подаю документи на оренду, чисто формально мали би підписатися папери і на тому все. Завтра комісія має це питання розглянути, якщо не розгляне, то я буду публічно виступати з тим, як і яким чином наша влада допомагає нашому книговидавцю», – розповів В.Гутковський.

Аналогічна ситуація і у львівського видавництва «Cтарого Лева». «Після двох років ходіння по кабінетах міської ради, на приміщення комунального майна міста, яке вони ж самі нам дали в списку – мовляв самі шукайте те, що хочете, а ми зі свого боку дамо його в пільгову оренду – ми залишились ні з чим. Більше того, мені здається, що це приміщення зараз стоїть порожняком», – додала у свою чергу головний редактор видавництва «Старого Лева» Мар’яна Савка.   

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *