ОСТАННІ НОВИНИ

Огура може стати Януковичем в освіті

Львівський портал

|

Масштабну реорганізацію міської сфери освіти Львівська міська рада проведе вже цієї осені. Революційну та несподівану для освітян оптимізацію структури затіяв новопризначений начальник міського управління освіти Володимир Огура. Основними аргументами на користь реорганізації чиновник називає підвищення ефективності управління освітою та прозорість системи. Фактично ж ліквідовуються шість районних відділів освіти, що неминуче потягне скорочення серед їх працівників, а найголовніше – вибудовується чітка вертикаль керівництва. Іншими словами усі матеріально-технічні, організаційні повноваження відділів освіти переходять в руки Огури та його заступників.

Що передбачає оптимізація структури освітньої сфери? Зокрема, буде ліквідовано відділи освіти Галицького, Залізничного, Личаківського, Сихівського, Франківського, Шевченківського районів, а також централізовану бухгалтерію установ освіти відділу освіти Залізничної районної адміністрації Львівської міської ради. Водночас в складі вже реорганізованого управління освіти міськради створять 12 відділів, кожен з яких працюватиме за своїм профілем. Повноваження районних відділів освіти будуть передані департаменту гуманітарної політики. До управління освіти також перейде управління всіма договорами і з’явиться можливість контролювати передачу шкільних приміщень в оренду.

Окрім того, будуть внесені зміни до чисельності апарату виконавчого комітету  та виконавчих органів Львівської міської ради. Зокрема, в управління освіти перейде працювати 31 ососба з районних відділів освіти. Водночас господарські працівники та бухгалтери залишаться без роботи. З 340 штатних працівників, за словами В. Огури, залишиться лише половина. Під гарантоване законодавством працевлаштування підпадають лише держслужбовці.

Противниками «огурівської» реорганізації виступили Вільна профспілка працівників освіти і науки Львівщини та головне управління освіти Львівської облдержадміністрації. Як державні, так і не державні структури не так протестують проти реорганізації та ліквідації районних відділів, як виступають за прозорість дій та правильність підходу.

«Я не бачу в реорганізації негативу, але при умові правильного підходу. Але сам метод, яким було прийнято рішення про реорганізацію… кулуарно, без обговорень, є перестороги що буде не прозоро. Жодних публічних дій чи обговорень щодо питання реорганізації освітньої сфери не було. Були лише якісь приватні розмови. Вільна профспілка ще з 2002 року виступає за ліквідацію районних відділів освіти. І хоч ми постійно цю позицію підтримували – з нами ні разу не порадились», – розповідає голова Вільної профспілки освітян Андрій Соколов.

Те, що рішення про реорганізацію обговорювалось у вузькому колі чиновників і ухвалили його без зайвого обговорення дійсно ставить під питання про прозорість дій міський чиновників. Ухвалу, згідно з якою з 1 жовтня ліквідовуються районні відділи освіти, Львівські депутати проголосували 14 липня. Питання, яке називають революційним в галузі міської освіти, внесли з голосу і без зайвого галасу затвердили. Найперше, підтримали внесення змін в структурі управління освіти більшість міськради і противники лише самого слова «оптимізація» – ВО «Свобода».

Ні в кого з депутатів не виникло питань, що навіть не до кінця відома структура, за якою буде реорганізоване міське управління освіти. Є лише пропозиції, які ще мають погодити профільні комісії.

Важливе рішення реорганізації освітньої галузі Львова ухвалили несподівано, без належного обговорення і воно викликає багато заперечень та питань, – вважають в головному управлінні освіти Львівської облдержадміністрації.

«Рішення доволі революційне і не зовсім очікуване. Є багато питань, які можна поставити в плюс, але більше є мінусів. Не зовсім головне управління освіти ЛОДА побачило прозорість в прийняті даного рішення», – прокоментував ухвалу Львівської міськради заступник керівника головного управління освіти ЛОДА Роман Бабій.

Не менш цікавим є питання інтересів у всій цій «реорганізації-оптимізації». По-перше, кадрові питання одноосібно опиняються в руках нового начальника управління освіти В. Огури. По-друге, як згадували вище, відтепер управління освіти контролюватиме усі договори оренди приміщень у навчальних закладах. Йдеться безпосередньо про інтереси директорів шкіл та про розподіл фінансових потоків від лівої оренди. По-третє, це зачіпає ще один директорський пріоритет — чисельність педагогічних працівників за фактом і за відомостями. Не є великою таємницею, що “мертві” душі” у школах були джерелом непоганого доходу для керівників з не надто стійкими моральними принципами.

А головним результатом,чи радше, результатами стане те, що з одного боку відбудеться скорочення управлінського апарату. Це має як позитивні, так і негативні сторони. А от концентрація всіх можливих повноважень в руках пана Огури та його заступників є радше негативним наслідком, адже після впровадження цих намірів у життя він стає таким собі Януковичем від освіти на рівні міста з величезними повноваженнями. А як відомо — концентрація повноважень в руках одного чиновника навіть із найблагішими намірами призводить переважно до не дуже втішних результатів. Хоча в цьому випадку хотілося б помилитися.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *