ОСТАННІ НОВИНИ

Україна не отримає нового траншу МВФ у цьому році

Львівський портал

|

Україна навряд чи отримає черговий кредитний транш від Міжнародного валютного фонду (МВФ) до парламентських виборів, які пройдуть наступного року.

Таку думку висловив аналітик Renaissance Capital, головний економіст компанії по країнам колишнього СРСР Іван Сахаров.

За його словами, напередодні виборів у жовтні 2012 року уряду України не вистачає політичної волі для підвищення цін на газ для населення, що є умовою отримання наступного траншу МВФ.

За оцінкою експерта, якщо Україна не отримає грошей МВФ, золотовалютні резерви держави знизиться з нинішнього високого показника 37 млрд до 33 млрд доларів уже до кінця року, а 2012 рік буде ще більш складним, і цей показник впаде до 22 млрд доларів.

“Україна може вижити без цих грошей до виборів. Але в довгостроковій перспективі стає зрозуміло, що країна потребує допомоги МВФ”, — підкреслив Сахаров.

Нагадаємо, що раніше Україна отримала від МВФ два транші на загальну суму 3,4 млрд доларів після обіцянки минулого року скоротити дефіцит бюджету. Надання третього траншу було відкладене, оскільки Кабінет Міністрів не виконав обіцянки скоротити витрати бюджету за рахунок підвищення пенсійного віку громадян і тарифів на газ для населення. Проте минулого тижня український парламент все ж схвалив пенсійну реформу напередодні візиту місії МВФ наступного місяця.

Тим не менш, аналітик все одно скептично оцінює шанси надання Україні третього траншу кредиту на цьому етапі.

“Цього кроку не буде достатньо, щоб отримати гроші МВФ, не піднімаючи ціни на газ”, — вважає Сахаров.

ТСН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *