ОСТАННІ НОВИНИ

Україна припинила купувати ліки для хворих на СНІД та туберкульоз

Львівський портал

|

Уже півроку Міністерство охорони здоров’я не проводить тендери із закупівлі ліків. У Мінздоров’я сподіваються таким чином подолати корупційні схеми при закупівлі ліків. Тисячі онкохворих, діабетиків, хворих на туберкульоз, гепатит С та ВІЛ/СНІД б’ють на сполох.
Багато препаратів вже закінчується. Наприклад, в райлікарнях немає повного комплекту препаратів для лікування туберкульозу, а лікування одним-двома препаратами призводить до розвитку стійкої форми хвороби, пише “Сегодня“.
В організації “Мережа людей, що живуть з ВІЛ” бояться, що якщо зараз не виправити ситуацію, то може бути перервана 10-річна програма лікування, яка реалізується в Україні.
“Його специфіка в тому, що воно має бути безперервним. На початку року повинні були закупити ретровірусні препарати для 22 000 пацієнтів. Але торги не пройшли, використовуються залишки препаратів. Усі 10 років можуть піти нанівець – у вересні-жовтні запаси скінчаться. Якщо ліки не куплять до кінця липня – ми вступимо в процес переривання. Ми провели низку успішних переговорів безпосередньо з виробниками – Україні можуть видати на 2 місяці допомогу препаратами на безкоштовній основі”, – повідомив заступник голови організації Дмитро Шерембей.
Б`ють на сполох і у Всеукраїнському товаристві гемофілії. “Нам кажуть, що незабаром буде проведено тендер на 7-й і 9-й фактор крові (препарати для лікування гемофілії – хвороби, коли кров не згортається – ред.), а 8-й, який потрібно 90% хворих, поки неясно, коли відбудеться. На “чорному ринку” вартість 1000 одиниць 8-го фактора – 1000 доларів. Приміром, моєму синові, щоб вирвати зуб, потрібно 10-15 тис. одиниць фактора. Ті запаси, які залишилися в лікарнях, зберігаються для екстрених випадків”, – зазначила секретар організації Олена Сафронова.
Влада проблему не заперечує, але говорить, що призупинила тендери щоб нарешті знищити корупційні схеми, за якими традиційно проводились держзакупівлі. Приміром, тільки на закупівлю вакцин, тендери за якими нарешті провели, цього року Мінохоронздоров`я витратило 237 млн грн.
“Поки нічого не закуплено тому, що були проблеми щодо закупівель у 2008 і 2009 роках. 11 співробітників Мінздоров`я під слідством. Ціни, за якими купувалися препарати, були завищені в рази. Завдання, яке стоїть перед нинішнім міністром Аніщенком, – провести закупівлі якісно. Ми не повинні більше залежати від постачальників, які 8 років були єдиними й незамінними. Йде робота із заводами-виробниками, щоб не було посередників. Якщо нам вдасться заощадити, то купуватимемо не 30-40% ліків від потреби хворих, а набагато більше. Наприклад, у нас 8000 людей, що живуть з ВІЛ, взагалі не отримують ніякого лікування”, – заявила глава парламентського комітету з питань охорони здоров`я Тетяна Бахтєєва.
За її словами, в серпні-вересні будуть проведені усі тендери, препарати розподілять по регіонах і дефіциту не буде. Що стосується вакцин, з якими з тих самих причин були проблеми, то їх вже закупили і обіцяють, що до вересня вони надійдуть в медустанови.

ТСН

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *