ОСТАННІ НОВИНИ

Львів відновлює сакральні пам’ятки архітектури

Львівський портал

|

 У Львові зараз тривають реставраційно-ремонтні роботи у церкві Івана Хрестителя, яка була збудована у 1260 р. (за іншою версією у 1270р.). З міського бюджету на проектні роботи, на заміну даху та на проведення гідроізоляції фундаменту виділено 700 тис. грн. Також цього року відновлювальні роботи, окрім церкви св. Івана Хрестителя, заплановано провести у церкві Ольги та Єлизавети, у дворику Вірменської церкви, у церкві св.Іллі, у церкві Покрови Пресвятої Богородиці, у церкві Різдва Пресвятої Богородиці та у церкві Преображення Господнього. Про це повідомили у прес-службі Львівської міськради.

Реставраційні роботи у церкві Івана Хрестителя, відповідно до результатів тендеру, проводить підрядна організація «Стела». Роботи обіцяють закінчити до вересня.

«Міська влада у 8 храмах зробила ремонти різної складності. Цього року у церкві Івана Хрестителя ми проводимо роботи з ремонту даху та фундаменту. З міського бюджету на це виділено 700 тисяч гривень. Близько 30% робіт вже зроблено, ми плануємо завершити роботи в повному об’ємі до кінця вересня. Завдання, яке ми ставили в цей період – унеможливити руйнівні процеси. Минулого року, завдяки благодійникам, було встановлено дзвони. Цей храм – не просто храм, а храм-музей, звідси починався Львів. Дуже багато храмів в місті також потребують ремонтних робіт. Наприклад, церква Миколая, церква П’ятниці, на ремонт якої ми вже виділили 1 млн грн. Всі ці будівлі входять під охорону ЮНЕСКО, це пам’ятки архітектури державного значення. Проблема в тому, що ми не отримуємо коштів з державного бюджету. Думаю, що ми переконаємо державу, щоб кожного року отримували відповідне фінансування. Наприклад, у Кракові створений президентом фонд по збереженню історичної пам’ятки Кракова і кожного року з польського бюджету інвестується 400 млн. злотих. Ці церкви – це надбання не тільки України, але й цілого світу», – зазначив під час огляду ремонтних робіт міський голова Андрій Садовий.

За словами начальника управління охорони історичного середовища ЛМР Лілії Онищенко, зараз тривають роботи з заміни даху. Ремонтники влаштовують гонтове покриття, а також замість бляшаної покрівлі влаштовують мідну. Роботи уже виконані на 30%.

Також готується проект щодо відновлювальних робіт у дворику Вірменської церкви. На це з міського бюджету виділено близько 300 тис. грн.

«Якщо подивитись взагалі на площу Старий ринок, ми перекладаємо бруківку, робимо порядок, бо це найстаріший центр міста. Я думаю, що туристично він буде дуже привабливий і кожен з туристів заходитиме в цей храм», – зазначив Андрій Садовий.

Найближчим часом розпочнуться роботи з гідроізоляції фундаменту у церкві Св.Ольги та Єлизавети. «Є виготовлена проектно-кошторисна документація та визначено підрядну організацію, яка виконуватиме роботи», – додала Лілія Онищенко.

На цих трьох об’єктах замовником робіт виступає управління охорони історичного середовища, а на інших вищезазначених – управління капітального будівництва.

За інформацією в.о. начальника управління капітального будівництва ЛМР Ігоря Фалюти, по 250 тис. грн передбачено у міському бюджеті на заміну дахів у церквах св.Іллі на вул.Дорога Кривчицька та у церкві Різдва Пресвятої Богородиці на вул.Богданівській. Також у цьому році заплановано замінити вікна у церкві Покрови Пресвятої Богородиці на вул.Грушевського та у церкві Преображення Господнього на вул.Краківській.

Також у міському бюджеті закладено 50 тис. грн для церкви, яку будує місцева громада у с. Збиранка.

 

Довідка

Храм Івана Хрестителя споруджено князем Левом для дружини Констанції — доньки угорського короля Бели IV. Костел для себе будували домінікани, яких до Львова запросила Констанція, на місці колишньої дерев`яної церкви монахів-василіян, але вже з XVI сторіччя це вірменська церква. Храм неодноразово перебудовували. У 1800 році храм горів.

У 1886 році церкву радикально перебудував архітектор Юліан Захаревич за участю архітектора Т.Мюніха. При цьому споруда повністю втратила будь-які риси старовини і стала виглядати псевдороманською каплицею XIX сторіччя.

Ще в середині 1920-х років від старого костелу в храмі залишався надзвичайної роботи величезний бароковий вівтар (1526 року) з зображенням Христа. Даних про його місцезнаходження на сьогодні немає.

Наприкінці 1980-х рр. силами Львівського філіалу інституту «Укрпроектреставрація» проведено реконструкцію будівлі. У процесі досліджень реставратори відновили первісний вигляд мурованого храму. Зокрема, було виявлено багато елементів готики, що дало підставу деяким авторам стверджувати про готичний характер споруди. У ході реконструкції було збережено неороманський передній фасад храму, спроектований Захаревичем, а решті споруди, як повідомлялося, було «повернуто первісного вигляду». Неороманську огорожу храму замінили сучасною.

У 1993 році в будівлі та на її подвір`ї організовано Музей найдавніших пам’яток Львова.

В експозиції музею, що розміщена в будівлі храму, встановлено макет, який відтворює його первісний вигляд.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *