ОСТАННІ НОВИНИ

ДАІ не має права вимагати техогляд на дорозі - юрист

Львівський портал

|

Зупинка автомобіля з метою проведення техогляду на дорозі є незаконною.

Про це сказав газеті “Сегодня” юрист, керівник громадського проекту “Дорожній контроль” Ростислав Шапошніков.

Він вказує, що такі дії інспекторів є перевищенням влади і службових повноважень, відповідальність за це передбачено у ст. 365 КК України.

За словами експерта, у випадку таких дій потрібно скаржитися в прокуратуру.

В ухвалених змінах до законодавства, які набудуть чинності в середині серпня, прописано, що приватні легкові автомобілі не підлягають обов’язковому технічному контролю. Тобто проводити технічну перевірку представники ДАІ можуть, але тільки у випадку, якщо водій чи власник такого автомобіля сам цього бажає.

Видання зазначає, що технічна перевірка на дорогах, навіть якщо її будуть проводити після закупівлі Міністерством внутрішніх справ мобільних станцій для діагностики стану автомобілів, має бути тільки безкоштовною.

Якщо ДАІ зупинятиме автомобілі й направляти їх на платну перевірку, то це буде порушенням ст. 17 ЗУ “Про захист прав споживачів” (забороняє примус до придбання непотрібних товарів і послуг) і ст. 9 ЗУ “Про захист від несумлінної конкуренції” (забороняє примусові асортименти послуг).

Якщо ж перевірка на дорогах буде безкоштовною, то порушується антимонопольне законодавство, оскільки на приватних СТО такі послуги надаються за гроші, а ДАІ робить їх безкоштовно, що є несумлінною конкуренцією.

І в чинному законодавстві, і в тому, яке має набути чинності в серпні, вимоги до технічного стану автомобілів однакові: вони прописані в Правилах дорожнього руху.

Існує перелік несправностей, за яких водій не має права їхати далі своїм ходом (тільки на буксирі чи на евакуаторі).

Так, водії не мають права продовжувати рух, якщо у них: гальмова система чи рульове управління не дають можливості зупинити авто чи здійснити маневр під час їзди з мінімальною швидкістю; у темний час доби чи в умовах недостатньої видимості не горять лампи фар або задніх габаритних вогнів; якщо під час дощу чи снігопаду не включені склоочисники з боку керма.

Співробітник ДАІ має право виявити дефекти авто за зовнішніми ознаками. У випадку їх виявлення інспектор зобов`язаний зупинити машину й скласти протокол.

Українська правда

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *