ОСТАННІ НОВИНИ

Польський фільм про Львів номінується на Оскара

Львівський портал

|

Фільм польської режисерки Агнешки Холланд є кандидатом на присудження цьогорічної американської кінопремії Оскар. Комітет під керівництвом міністра культури РП Богдана Здроєвського ухвалив це рішення одноголосно. Польща вже давно не були так близько від здобуття Оскара, пише Gazeta Wyborcza.

Фільм “У темряві” натхненний книгою Роберта Маршалла “У каналізації Львова. Героїчна історія про Голокост” і книгою Христини Цігер та Даніеля Пайснера “Дівчина в зеленому светрі” (яка розповідає ту ж історію від імені одніє з тих, що залишилася в живих). Згаданий светр тепер виставлено в Музеї Голокосту Вашингтон. Згаданою дівчиною є Христина Цігер, яку після ліквідації львівського гетто Львів врятував водопровідник Леопольд Соча. 8-річну Крисю разом з іншими Леопольд протягом 14 місяців ховав у львівській каналізації.

Фільм у буквальному сенсі відбувається в темряві. Близько 80 відсотків його знято у безкінечних каналах.

Леопольд Соча далекий від ідеального героя. Роблячи на замовлення німців роботи у каналізації під львівським гетто, він випадково натикається на втікачів і погоджується допомогти їм – за великі гроші. Обидві сторони строго дотримуються умов контракту, аж поки гроші не закінчуються. Проте і після цього Соча продовжує допомагати «своїм євреям».

“У темряві” є фільмом спільного польсько-німецько-канадського виробництва, у якому знімалися польські та німецькі актори, зокрема Роберт Віцкєвіч та Агнєшка Гроховська.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *