ОСТАННІ НОВИНИ

Ікона «Покрова Богородиці» уже в Україні

Львівський портал

|

До України повернуто святиню – ікону «Покрова Богородиці» XVI століття, яка була викрадена у 1984 році з музею Львова. Російський колекціонер і меценат, власник ікони, Ігор Возяков віднайшов, викупив та заявив про бажання повернути сакральну святиню на її історичне місце, у Національний музей у Львові імені Андрія Шептицького.

Як інформує сайт Держмитслужби України, за сприяння Міністерства культури України та Державної служби контролю за переміщенням культурних цінностей через державний кордон України ікону уже повернуто до України.

Працівники Київської обласної митниці в пункті пропуску «Бориспіль» завершили митні процедури по ввезенню неоціненного скарбу на митну територію нашої держави в найкоротший термін, тим самим полегшивши її повернення додому.

Відомо, що майже три десятиліття тому цю та багато інших ікон було викрадено з фондів Львівського музею українського мистецтва (нині – Національний музей у Львові імені Андрія Шептицького). Як говорив в одному з інтерв’ю засновник музею «Дім ікони» в Москві Ігор Возяков: «Я точно знаю, що не людина приходить до ікони, а ікона до людини, до того ж завжди з якоюсь задачею. Випадкових людей, які займаються їх колекціонуванням, теж немає. Зазвичай, це хранителі, які несуть відповідальність за те, що потрапило до них в руки».

Про передачу ікони І.Возяков заявив в ефірі одного з українських телеканалів. На запитання ведучого, скільки колекціонер заплатив за цю ікону, Ігор Возяков відповів: «Оціночна вартість цієї ікони-350 тисяч євро. Реальну вартість я хотів би утримати в таємниці». За словами Возякова, він вирішив повернути ікону Україні, тому що такі сакральні речі повинні бути там, де їхнє місце.

Нагадаємо, на останній сесії Львівської облради депутати не забажали висловити подяку російському меценату. Зокрема, «свободівці» висловили гостре невдоволення пропозицією депутата від фракції Партії регіонів Олега Барана, який запропонував офіційно подякувати І.Возякову за повернення ікони.

Депутати від ВО «Свобода» Ірина Фаріон та Олег Тягнибок почали кричати з місця, обурюючись такою пропозицією. «Ще москалям зад полижіть», – вигукнув зі свого місця лідер «Свободи» Олег Тягнибок.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *