ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові зменшилась кількість випадків загибелі під час купання

Львівський портал

|

У Львові цього року зменшилась кількість випадків каліцтва та загибелі людей під час купання в неналежному місці. Такі результати моніторингу представило міське управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення, інформує прес-служба ЛМР.

«Основне, щоб водойма відповідала санітарним нормам. Найбільшу проблему для Львова становлять водні об’єкти, які не призначені для організованого відпочинку людей на воді: технічні, декоративні, рекреаційні, які не передбачають купання чи риболовлю. Таких об’єктів 23. Є велика водойма на перехресті вулиць Стрийська-Наукова, та інші водойми, які раніше були технічного призначення, які непридатні для відпочинку чи купання і не можуть бути в такі перетворені. Вони мають лише декоративне призначення і перетворити їх на відпочинкові зони неможливо», – розповів начальник відділу захисту населення та території управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Євген Басан.

Як приклад він навів трагічний випадок, що стався власне у водоймищі на Стрийській-Науковій. Чоловік зайшов в воду і заплутався в сітці, впав і не зміг піднятися.

За 2009 рік у Львові загинуло 6 осіб, а львів’ян які втопилися не у місті – 5 осіб. У 2010 році 5 осіб у Львові і 6 львів’ян – в області. Цього року вже три особи, які загинули у Львові і 2 – у області.

«Але є тенденція на зменшення, бо у 2007-2008 роках було по 14-16 потопельників. Найбільш проблематичними є такі водойми, як озеро по вулиці Повітряній, озеро на Володимира Великого у Горіховому Гаю та перехрестя вулиць Стрийська-Наукова. Також озера на Погулянці та Замарстинівській», – наголосив начальник рятувально-водолазної служби у Львівській області Роман Фіца.

Якщо говорити про вік таких потерпілих, то він дуже різний. «У нас в лікарні лежав дідусь, який хотів показати внукові як пірнати, показав і зламав собі шию.  Місця, де люди пірнають, не завжди є безпечні, оскільки глибина може змінюватися щороку. Але найбільша небезпека є там, де місце для відпочинку не облаштоване», – зазначив головний позаштатний нейрохірург головного управління охорони здоров’я Львівської ОДА Андрій Токарський.

Рятувальники і медики нагадують про основні правила поведінки на воді. Відпочинок на воді (купання, катання на човнах) повинен бути тільки у спеціально відведених місцевими органами виконавчої влади та обладнаних для цього місцях. Безпечніше відпочивати на воді у світлу частину доби. Купатися дозволяється в спокійну безвітряну погоду при швидкості вітру до 10 м/сек, температурі води – не нижче +18° С, повітря – не нижче +24° С. Перед купанням рекомендується пройти огляд  лікаря. Після прийняття їжі купатися можна не раніше, ніж через 1,5-2 години. Заходити у воду необхідно повільно, дозволяючи тілу адаптуватися до зміни температури повітря та води. У воді варто перебувати не більше 15 хвилин. Після купання не рекомендується приймати сонячні ванни, краще відпочити в тіні. Не рекомендується купатися поодинці біля крутих, стрімчастих і зарослих густою рослинністю берегів. Перед тим, як стрибати у воду, переконайтесь в безпеці дна і достатній глибині водоймища. Пірнати можна лише там, де є для цього достатня глибина, прозора вода, рівне дно. Кататися на човні (малому плавзасобі) дозволяється тільки після отримання дозволу та реєстрації у чергового по човновій станції.

Під час купання не робіть зайвих рухів, не тримайте свої м’язи у постійному напруженні, не порушуйте ритму дихання, не перевтомлюйте себе, не беріть участі у великих запливах без дозволу лікаря і необхідних тренувань.

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *