ОСТАННІ НОВИНИ

Профспілки вимагають у президента вето на пенсійну реформу

Львівський портал

|

Положення про так звану Пенсійну реформу порушують не лише юридичні, а і моральні норми українського суспільства. Про це йдеться у зверненні Національного форуму профспілок України до Президента України, підписаному його головою Мирославом Якібчуком.

«Проект закону “Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи” прямо порушує ст. 22 Конституції, яка забороняє звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод при ухваленні нових законів або внесенні змін до чинних законів. Так звана Пенсійна реформа звужує права та свободи понад 14 мільйонів працівників, які регулярно сплачують внески до Пенсійного та інших фондів та більше ніж 5-ти мільйонів, які не регулярно сплачують внески до цих же фондів. Таким чином, Пенсійна реформа прямо порушує права понад 20-мілйьонів громадян України», – йдеться у заяві.

Крім того, як зазначають у профспілках, проголосовані ВР зміни до пенсійного законодавства порушують моральні норми суспільства, оскільки 14 тисяч VIP-пенсіонерів і в подальшому будуть отримувати високі незароблені пенсії, які будуть сплачуватись за рахунок не ними сплачених пенсійних внесків. 

Відтак, НФПУ вимагає у Президента як гаранта Конституції накласти вето на Проект закону “Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи”.

Нагадаємо, у ніч проти п`ятниці, 8 липня, Верховна рада прийняла пенсійну реформу. Депутати прийняли урядовий проект закону «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи». Законом передбачається обмежити максимальний розмір пенсії на рівні 10 прожиткових мінімумів для осіб, які втратили працездатність (з 1 квітня 2011 року – 7,64 тис. грн.); зменшити розмір пенсії з 90 до 80% зарплати держслужбовців; виплату дострокової (за півтора роки) пенсії держслужбовцям, депутатам, прокурорам, суддям проводити лише для непрацюючих пенсіонерів; обмежити заробіток для призначення пенсії народним депутатам, суддям, прокурорам, військовослужбовцям сумою заробітної плати, на яку нараховується єдиний соцвнесок, як для інших категорій пенсіонерів.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *