ОСТАННІ НОВИНИ

Двоступенева система навчання у ВНЗ дала збій - ОПОРА

Львівський портал

|

У вищих навчальних закладах виникла проблема з видачею дипломів бакалаврам, через що абітурієнти не можуть подати документи на здобуття кваліфікації «магістра». Про це повідомляє координатор спостереження за вступною кампанією у Львівській області Ольга Стрелюк.

Нагадаємо, приєднання України до Болонського процесу передбачає запровадження двоступеневої системи освіти (бакалаврат і магістратура). Навчатися в магістратурі має право лише той, хто вже отримав кваліфікацію бакалавра та успішно склав вступні випробування (іспит з іноземної мови та відповідного фаху). Причому абітурієнт має можливість вибору: залишитися навчатися у рідному Альма-матер, чи здобувати освітньо-кваліфікаційний рівень «магістра» у іншому ВНЗ.

Щоб бути допущеним до вступних випробувань, абітурієнт має подати у приймальну комісію вузу, з-поміж іншого, оригінал документа про здобуття ОКР «бакалавр». Однак, як виявилося, ще не всі ВНЗ видали своїм випускникам відповідні дипломи. З такою проблемою звернулися колишні студенти Львівського національного аграрного університету, які закінчили чотирирічне навчання та здобули ступінь «бакалавра» з відзнакою, але досі не можуть отримати своїх дипломів. Як запевнили громадських спостерігачів у адміністрації навчального закладу, 1 липня 2011 р. був сформований наказ про присвоєння ОКР «бакалавр» тим студентам, які на відмінно захистили свої дипломні роботи, а відомості про це були передані у Міністерство освіти для виготовлення відповідних дипломів. Як показує практика, такі дипломи зазвичай приходить до університету на місяць пізніше звичайних, приблизно в кінці липня. Проблема полягає в тому, що термін прийому документів для навчання у магістратурі закінчується 20 липня.

В той же час, якби абітурієнт вирішив продовжувати навчання в ЛНАУ, оригінал документу йому подавати не потрібно, адже сама адміністрація факультету подає у приймальну комісію списки усіх абітурієнтів (колишніх студентів), які виявили бажання продовжувати навчання за обраним ОКР. Якщо ж він має бажання вступити до магістратури в інший ВНЗ – то має подати оригінал диплому, який входить до переліку обов’язкових документів, які подаються в приймальні комісії.

Виглядає на те, що декларуючи можливість здобуття двоступеневої освіти у різних вузах, Міністерство освіти, однак не сприяє у реалізації такого права. Виходом із ситуації, що склалася, може стати наказ Міністра освіти і науки, молоді та спорту України, який передбачить можливість подання абітурієнтами у приймальні комісії вузів, замість оригіналу диплома, витяг з наказу ректора відповідного вищого навчального закладу про просвоєння студентам ОКР «бакалавр».

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *