ОСТАННІ НОВИНИ

«Свобода» тягне дорожні мільйони на себе

Львівський портал

|

Чим більше Львівська обласна рада нового скликання ухвалює рішень, тим більше невдоволення зростає всередині депутатського корпусу. Особливо коли справа стосується розподілу бюджетних коштів. Цього разу депутати не змогли дійти компромісу і не поділили бюджетні мільйони, які виділили з обласної казни на ремонт комунальних доріг. Зокрема, депутати з різних фракцій висловили невдоволення тим, як більшість  – ВО «Свобода» – без погодження з іншими депутатами та в обхід вже прийнятим рішенням облради в ручному режимі перерозподіляє державні кошти.

Львівська обласна рада ще раніше затвердила програму фінансування робіт з будівництва, реконструкції та ремонту доріг комунальної власності. На це з обласного бюджету передбачили кошти в сумі 22 млн грн. Відповідно до програми кожен район мав би отримати в середньому по 800 тис. грн.

«Райони подавали свої пропозиції щодо формування переліку доріг. Пропонувалось провести роботи на найбільш зруйнованих дорогах. Ці переліки своїми підписами затверджували голова районної держадміністрації, районної ради та по двоє депутатів Львівської обласної ради, які обрані по мажоритарних округах в тому чи іншому районі. Проте, через деякий час я дізнаюсь, що під тиском депутатів облради від ВО «Свобода», кошти перерозподіляють на інші об’єкти. За схемою «свободівців», кошти мали піти в ті населенні пункти, де головами сільських, селищних та міських рад є винятково представники їхньої політичної сили», – розповів депутат Львівської обласної ради від фракції «Сильна Україна» Петро Федашко.

За словами депутата, який підняв це питання на вчорашній сесії облради, таку незаконну схему перерозподілу коштів на ремонти комунальних доріг представники «Свободи» провели у восьми районах Львівщини. Під їхнім впливом постійна комісія з питань промисловості, ЖКГ, транспорту та зв’язку 17 червня затвердила інший перелік об’єктів, чим порушила порядок перерозподілу коштів і не врахувала пропозиції районних держадміністрацій та депутатів облради, які закріплені за відповідними територіями.

«Ніхто не зважав, що під документами були підписи голів району та депутатів. Кошти розбили на порівняно малі суми – по 10-20 тис. грн. Потрібно розуміти, що 10 тис. грн на ремонт дороги – це мізер, які просто витратять, а результату не буде. Це фактично знищені гроші. Коли я спробував з’ясувати, чому відбувається такий перерозподіл коштів, а в даному випадку просто дерибан, – чіткої відповіді не отримав. Натомість на свою адресу в присутності посадовців Радехівської райадміністрації почув лайку та нецензурщину від депутата-«свободівця» Володимира Чехута», – говорить П. Федашко.

П.Федашко стверджує, що представники фракції ВО «Свобода», користуючись тим, що мають більшість в облраді, вже не вперше пробують непрозоро розподілити субвенцію з обласного бюджету на ремонтно-будівельні роботи комунальних доріг.

«Раніше, 45% цих коштів мали скерувати лише на Бродівський та Дрогобицький райони. Про рівномірний розподіл та першочерговість тих чи інших робіт взагалі не йшлося. Я думаю, що всі розуміють для чого це робиться і яка ціль використання цих коштів. За рахунок державних коштів певна політична сила робить собі рекламу. При цьому інтереси мешканців всієї області не враховуються. Кошти діляться за одним і тим же принципом – «свободівцям», – додав він.

Депутати з інших фракцій також висловили своє невдоволення перерозподілом дорожніх коштів. Представники фракцій «Фронту змін», Народного Руху України, Партії регіонів та «Сильної України» підписались під зверненням до голови Львівської облдержадміністрації, в якому просять призупинити виділення 22 млн грн з обласного бюджету. Депутати просять врахувати попередні пропозиції депутатів-мажоритарників щодо формування переліку об’єктів, які погодили голови державних райадміністрацій та районних рад.

Натомість, в коментарі «Львівському порталу» голова фракції ВО «Свобода» у Львівській облраді Ірина Сех запевнила, що кошти на всі райони розподілені пропорційно.

«Просто депутат (П. Федашко – ред.), очевидно, не вміє читати рішення ради. Напевно, він хотів кошти на інші об’єкти, але комісія ухвалила таке рішення. На сьогодні виділено кошти на ремонт комунальних доріг з обласного бюджету. В тому числі 100 млн грн з державного бюджету. Проте на сьогодні розпочали лише 1% робіт від запланованих. Також не проведено тендер. У мене складається враження, що роботи навмисне затягуються до осені, а потім ці гроші закопають. Якщо він (П. Федашко – ред.) робив таке звернення, то припускаю, що він також є в тій злочинній схемі, яка має на меті затягування ремонту доріг на перспективу розкрадання коштів», – говорить І. Сех.

Тетяна ГАЛУШКО, “Львівський портал

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *