ОСТАННІ НОВИНИ

Оприлюднили поправки до Пенсійної реформи

Львівський портал

|

У ЗМІ оприлюднені поправки до законопроекту про пенсійну реформу, розглянуті парламентським комітетом у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів. Зокрема, депутати виступають за збереження 55-річного порогу виходу на пенсію для жінок, рівня трудового стажу для нарахування мінімальної пенсії і за відміну скорочення виплат працюючим пенсіонерам. По інших ключових нормах депутати поки не знайшли компромісу, пише Комерсант-Україна.

У четвер, 6 липня, на вечірньому засіданні Верховної ради парламентарі розглянуть законопроект пенсійної реформи, до якого за майже місяць з моменту прийняття документу в першому читанні профільний комітет отримав 1170 поправок від 75 депутатів, повідомив глава комітету Валерій Сушкевич.

Всього було враховано 524 зауваження, але все-таки комітет у вівторок, 5 липня, рекомендував продовжити роботу над документом. Варто відзначити, що розгляд поправок кілька разів відкладався на прохання віце-прем`єра-міністра соціальної політики Сергія Тігіпка.

Згідно зі списком поправок, парламентарі хочуть зберегти діючі віковий поріг виходу на пенсію жінок – 55 років (Кабмін пропонував підняти до 60 років) і рівень трудового стажу, необхідного для нарахування мінімальної пенсії, – у жінок 20 років (пропонувалося 25 років), у чоловіків – 25 років (30).

Крім того, визначений поріг виходу на пенсію чоловіків-держслужбовців – 62 роки, але з можливістю продовження цього терміну на 5 років. Спірну норму про обмеження максимального розміру пенсій (пропонувалося 10 прожиткових мінімумів (ПМ) для непрацездатних) депутати пропонують вирішити шляхом її диференціації з урахуванням стажу. Зокрема, за наявності 10-15 років трудового стажу обмеження складе 10 ПМ, більше 30 років – 14 ПМ.

Спірні норми, запропоновані урядом, які не знайшли підтримки у депутатів, включають скорочення пенсійних виплат працюючим пенсіонерам і рівня забезпечення за достроковий вихід на пенсію, розрахунок пенсійних виплат виходячи з середньої зарплати не за 3 календарні роки, а за 1 рік.

Також депутати відмовилися підтримати пропозицію розраховувати пенсії парламентарям на загальних підставах.

ТСН

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *