ОСТАННІ НОВИНИ

Наприкінці липня у Львові пройде фестиваль єврейської музики LvivKlezFest 2011

Львівський портал

|

24 липня вже в третє у Львові відбудеться міжнародний фестиваль єврейської музики  – LvivKlezFest 2011! Фестиваль проходитиме на площі Арсенальній, вул. Староєврейська, площі Ринок, інформує прес-служба компанії «Холдинг емоцій «!FEST».

Організовують та сприяють LvivKlezFest 2011: Всеукраїнський Єврейський Благодійний Фонд «Хесед-Ар’є», Американський Єврейський Об’єднаний Розподільчий Комітет “ДЖОЙНТ”, Незалежний культурологічний часопис «Ї», Компанія «Холдинг емоцій “!FEST”» та Галицька жидівська кнайпа «Під Золотою Розою»,  Посольство Ізраілю в Україні, Львівська міська рада, Музей ідей. 

Клезмерська музика – це музика єврейських ансамблів, учасники яких не знали нотної грамоти, але тонко відчували та розкривали душу єврейського народу. Вона, зазвичай, лунала у маленьких єврейських містечках. Це, перш за все, танцювальна музика, музика радості, щастя, під яку святкували на єврейських, українських, циганських, молдовських, румунських весіллях. 

LvivKlezFest – це спроба відтворити втрачену музичну культуру та відтворити частину історії Львова, зокрема, єврейського кварталу, який був невід’ємною складовою галицької мультикультурної столиці. Подібні фестивалі стали традиційними та надзвичайно популярними в багатьох європейських містах: Кракові, Лондоні, Парижі, Відні, Берліні та інших.

Нагадаємо історію. У 14 столітті за наказом короля Казимира і в Кракові, і у Львові були виділені квартали, куди він запросив євреїв з метою розвитку ремесел. Сьогодні давній львівський єврейський квартал – найдепресивніший район у старій частині міста. Нині Львів розпочало його відродження відкриттям  кав’ярень Мазоха, галицької жидівської кнайпи «Під Золотою Розою». І власне фестиваль «LvivKlezFest» сприятиме ідеї розвитку туристичного Львова як європейського міста, де створено благодатний грунт для багатьох народів, які працювали і примножували його славу.

Цьогорічний фестиваль у Львові має різноманітну насичену програму, яка буде рівноцінно цікава як поціновувачам запальної клезмерської музики (адже на одній великій сцені збере учасників з різних країн світу (Австрії, Ізраїлю, Молдови, Німеччини, Польщі, Росії, України), так і тим, хто шанує історію Львова та єврейського кварталу, і, безумовно, тим, хто любить традиційну єврейську кухню.

У межах фестивалю відбудеться: перше в Україні Свято вулиці. Потрапивши на вулицю Староєврейську, усі охочі спостерігатимуть за тим, як вона, вулиця, на день заживе гамірним життям ремісників з єврейського кварталу. За звичною традицією старих галицьких євреїв – торгуватиметься з Вами уся вулиця.

Традиційним стане і єврейське весілля в Галичині. На власні очі гості та мешканці міста побачать, як весело та неординарно відбувалось в Галичині єврейське весілля (театралізоване дійство на 2 години). Проходитимуть також різноманітні єврейські майстерні. Дорослі та діти будуть мати унікальну можливість спробувати себе в різноманітних єврейських майстернях. А також концерти просто неба та частування смаколиками єврейської кухні!

Окрім того, з 1 по 23 липня відбуватиметься передфестивальний марафон Єврейської культури.  

 

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *