ОСТАННІ НОВИНИ

Львів спільно з Вроцлавом та Сан-Себастьяно можуть стати «Культурною столицею Європи»

Львівський портал

|

Польське місто Вроцлав, яке впродовж 2016 року носитиме звання «Культурна столиця Європи», виявило готовність поділитися цим статусом із Львовом. Про це сьогодні на брифінгу повідомили міський голова Львова Андрій Садовий та президент міста Вроцлав

Рафал Дуткєвіч.

За словами Р.Дуткєвіча, 22 червня міжнародна комісія у складі експертів з Польщі та Євросоюзу прийняла рішення, що у 2016 році європейською столицею культури будуть польський Вроцлав та іспанський Сан-Себастьян. «Вирішено, що 2016 року святкуватимуться через цілий європейський континент – від Іспанії до Польщі. Однак ми з мером Львова виступили з пропозицією долучити також і Львів до цього проекту, щоб показати, що з кордонами Євросоюзу не закінчується Європа. Ми вирішили поділитися званням культурної столиці зі Львовом, проте ця ініціатива ще потребує формального затвердження європейської комісії. Сподіваємося, що ця пропозиція буде прийнята схвально Єврокомісією», – зазначив Р.Дуткєвіч. 

Міський голова Львова Андрій Садовий зазначив, що він практично не має сумнівів у тому, що єврокомісія погодить таку ініціативу. Він додав, що схвалення пропозиції більше залежить від готовності Львова прийняти цей почесний титул. «Ми хочемо продемонструвати таким чином візію великої Європи, де тісно пов’язані і співпрацюють стара Європа – Сан-Себастьян, середня Європа – Вроцлав та нова Європа – Львів», – зазначив А.Садовий.

За словами очільників міст, у вересні запланована зустріч у Вроцлаві, на яку, окрім львівської делегації запрошено також і представників Сан-Себастьяна.

«Культурна столиця Європи» – статус міста, який призначається Європейським союзом терміном на один календарний рік, впродовж якого місту надається можливість демонстрації свого культурного життя та культурного розвитку. Мета програми – зближення на основі співпраці у сфері культури, полегшення економічного, політичного та культурного об’єднання країн. «Культурну столицю Європи» визначають із 1985 року. Комісію складають представники комітету з питань культури Європарламенту.

Місту-переможцю Єврокомісія вручить грошову нагороду в розмірі 1,5 млн євро на розвиток культурних об’єктів, реалізацію нових проектів і залучення туристів з різних країн.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *