ОСТАННІ НОВИНИ

Україна стала лідером Європи за кількістю арештів

Львівський портал

|

Протягом останніх років Україна є лідером серед країн Європи за кількістю арештів. Про це заявила сьогодні уповноважений з прав людини Ніна Карпачова під час міжнародної конференції «Проблеми застосування практики європейського суду з прав людини у правовій системі України».

«Щорічно у нас заарештовують майже 600 тисяч осіб. При цьому тільки 10 тисяч, або кожен шостий надалі звільняються з-під варти», – зазначив Карпачова.

За її словами, в 303 своїх рішеннях Європейський суд констатував порушення Україною закріпленого в статті 5 Конвенції права на свободу та особисту недоторканність. «Ця проблема накопичувалася десятиліттями в нашій державі», – сказала вона.

За її словами, щоб зупинити системні зловживання правом на арешт Європейському суду довелося вдатися до крайніх заходів – прийняти пілотне рішення у справі «Харченко проти України» 10 лютого цього року. Карпачова нагадала, що в цьому рішенні Європейський суд звернув увагу на структурні законодавчі проблеми в Україні і зобов´язав Україну привести національне законодавство у відповідність до Конвенції.

На думку омбудсмана, для усунення порушень статті 5 Конвенції, необхідно прийняти новий Кримінально-процесуальний кодекс.

«Зокрема, потрібно запровадити такий запобіжний захід, як домашній арешт», – вважає вона.

Також, на думку Карпачової, необхідно підвищити санкцію з трьох до п´яти років позбавлення волі в якості підстави для застосування арешту.

За її словами, в січні цього року в ході зустрічі з президентом України обговорювалося питання зловживання правоохоронцями та суддями правом на арешт. Омбудсман зазначила, що глава держави підтримав її позицію, і публічно звернувся до всіх правоохоронців, щоб вони не допускали зловживання правом на арешт, і прийме його лише як виняткову міру запобіжного заходу.

«Я вважаю, що поки правоохоронці та судді кардинально не змінять своє ставлення до застосування арешту в Україні, не будуть активніше застосовувати запобіжні заходи, не пов´язані з позбавленням волі, доти кількість рішень Європейського суду за статтею 5 Конвенції буде зростати. І це є системною проблемою для нашої держави», – підкреслила вона.

Джерело:   «Лига»

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *