ОСТАННІ НОВИНИ

Пам`ятник Бандері є симбіозом радянської мегаломанії та естетики третього рейху - історик

Львівський портал

|

Симбіозом естетики сталінських часів і третього рейху назвав львівський історик Василь Расевич пам`ятник Степанові Бандері у Львові. Про це він сказав під час бліц-дебатів з екс-мером Львова Василем Шпіцером у Львівському прес-клубі.

“Це дивний симбіоз радянської мегаломанії сталінського періоду і естетикою третього рейху. Чи то Дзержинський, чи то Ленін іде, поли плаща розвіваються на вітрі. Він стоїть у такій самій позі як Ленін у кожному райцентрі. А ця арка , що має символізувати єдність України, виконана абсолютно у стилі третього рейху і там на місці тризуба бракує імперського орла. Отоді ми будемо мати абсолютну аналогію з третім рейхом” – заявив історик.

На його думку, цей пам`ятник свідчить про те, що в українській історії був тоталітарний період. “У суспільстві домінували тоталітарні ідеології також і навмисно чи ні , але такий образ відбився у свідомості ініціаторів та виконавців цього пам`ятника” – підкреслив В.Расевич.

Натомість його опонент Василь Шпіцер наголосив, що для нього таким невдалим пам`ятником є монумент радянським воїнам на вулиці Стрийській.

“Як писав радянський путівник, в ньому втілені величні ідеї радянського патріотизму та нерозривної єдності армії та народу. На мою думку, ці культуристи не дуже правдиво відображають радянського воїна” – сказав він.

Водночас, на питання, біля кого пам`ятника у Львові обидва учасники хотіли б сфотографуватися зі знайомими, В.Расевич відповів, що біля пам`ятника художнику Івану Трушеві, а В.Шпіцер — біля пам`ятника Тарасу Шевченку.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *