ОСТАННІ НОВИНИ

Завтра в Україні стартує вступна кампанія до вишів

Львівський портал

|

Завтра, 1 липня, розпочинається вступна кампанія до вищих навчальних закладів України. Про це повідомляє львівське представництво Громадянської мережі ОПОРА.

Нагадаємо, що у 2011 році зарахування до ВНЗ відбуватиметься на основі конкурсного відбору, який враховує суми балів результатів зовнішнього незалежного оцінювання, шкільного атестату та додаткових балів. Для вступу на окремі спеціальності («журналістика», «театрознавство», «архітектура», «дизайн», «акторське мистецтво») навчальні заклади проводять творчі конкурси та вступні екзамени. Окремі вузи влаштовують співбесіди щодо готовності до навчання у відповідному закладі.

Усім абітурієнтам та їхнім батькам нагадуємо, що вступник може подати заяву та документи не більше, ніж до п’яти вищих навчальних закладів України та не більше, ніж на три напрями підготовки (спеціальності) у кожному з них. Також вступники мають право подавати сертифікат Українського центру оцінювання якості освіти, виданий у 2011 році, або сертифікати чи їх дублікати за 2008, 2009 або 2010 роки. Однак, бал сертифіката освіти не може бути нижчим за 124 балів з конкурсних предметів.

Загалом, прийом заяв та документів приймальними комісіями ВНЗ проводитиметься з 1 по 31 липня. Якщо ж абітурієнти, згідно з умовами прийому, мають проходити творчі конкурси, то для них термін прийому заяв та документів закінчується 17 липня. Творчі конкурси проводитимуть у декілька сесій з 10 по 31 липня. До 22 липня заяву та документи повинні подати ті вступники, які мають складати вступні випробування у вищих навчальних закладах. Вступні екзамени проводитимуться з 23 липня по 31 липня. Вже 1 серпня мають бути оприлюднені рейтингові списки вступників, рекомендованих до зарахування.

ГМ ОПОРА нагадує, що зарахування абітурієнтів до вузів відбуватиметься не на основі першочергової подачі документів, а на основі конкурсного відбору, який триватиме місяць. З огляду на минулорічний досвід моніторингу вступної кампанії до ВНЗ, рекомендує абітурієнтам не поспішати з подачею документів та першочергово готувати пакети документів на ті спеціальності, які є найбільш бажаними, а не використовувати нараз всю можливу квоту (п’ять вузів по три напрямки підготовки (спеціальності) у кожному). Ближче до завершення строків подачі документів у абітурієнтів може виникнути потреба подати документи на спеціальності з малим конкурсом, тому, у випадку, якщо такий абітурієнт вже подався до участі у всіх 15 дозволених конкурсах, він може втратити таку можливість. Тому, слід спостерігати за рейтингом вступників на дошках оголошень приймальних комісій або через інформаційну систему «Конкурс» в Інтернеті та відповідно до цього коригувати почерговість подачі документів.

Новацією вступної кампанії 2011 року є можливість електронної реєстрації заяв вступників. Однак, оскільки система «Електронний вступ 2011» цьогоріч працює в режимі експерименту, ГМ ОПОРА рекомендує вступникам користуватися нею, але, будучи при цьому готовими до незручностей експериментального режиму, заносити також документи в приймальні комісії особисто.

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *