ОСТАННІ НОВИНИ

В УПЦ (МП) назріває переворот?

Львівський портал

|

Українська православна церква Московського патріархату готується до першого за останні 19 років собору, який відбудеться 8 липня. За інформацією джерел, він може бути використаний для отримання УПЦ більшої незалежності від Московського патріархату. Про це пише “Сегодня”.

Згідно з офіційною версією Церкви, собор збирають для підведення підсумків перед ювілеєм у наступному році – 20-річчям діяльності Блаженнішого митрополита Володимира на чолі УПЦ і 45-річчям його служіння.

“За статутом Собор збирається у міру потреби, і зараз така потреба з`явилася”, – зазначив секретар глави УПЦ Володимира, архієпископ Переяслав-Хмельницький та Вишневський Олександр Драбинко.

Проте за словами джерел, головна мета Собору – затвердження змін до статуту Української православної церкви, які посилюють її незалежність від РПЦ.

Основна зміна – введення посади місцеблюстителя, який буде виконувати обов`язки предстоятеля в разі його смерті або неможливості з тих чи інших причин виконувати обов`язки. Зараз ця норма є в статуті, але не затверджена собором і не схвалена патріархом РПЦ Кирилом, як належить за церковними законами. Причому запровадження цієї посади – тільки перший крок, другим називають обрання вже найближчим часом місцеблюстителем 33-річного архієпископа Олександра Драбинка, який нібито має великий вплив на митрополита Володимира.

Раніше преса називала Драбинка лідером прихильників автокефалії, тобто відділення УПЦ від РПЦ. Сам він спростовував це.

У прес-службі церкви також прокоментували інформацію щодо посади місцеблюстителя.

“Днями відбувся синод, і на ньому питання про місцеблюстителя не ставилося. Немає цього питання і в порядку денному собору. Та й неможливо при діючому предстоятелі обрати місцеблюстителя”, – повідомив прес-секретар УПЦ Василь Анісімов.

Проте джерело в керівництві УПЦ повідомило виданню, що місцеблюститель може бути обраний з числа членів синоду. Саме 27 червня в синод додатково обрали трьох ієрархів, включаючи Драбинка. Причому статутом УПЦ на даний момент таке розширення синоду передбачено не було. Сам Драбинко натомість стверджує, що у 2007 році в синод вже вводили двох нових членів, і тоді це ніяких питань не викликало.

Схвалення змін до статуту джерело в керівництві УПЦ назвало ключовим моментом.

“Прихильникам автокефалії важливо провести їх (зміни – ред.) на соборі до візиту патріарха Кирила в кінці липня, тому що тоді керівництву РПЦ буде складно домогтися виправлення статуту. Звідси і поспіх з собором. А після собору можуть Блаженнішого проголосити тяжкохворим, обрати місцеблюстителя і поставити Патріарха перед фактом”, – зазначило джерело.

Драбинко натомість чутки про своє можливе призначення місцеблюстителем і курс на автокефалію назвав маячнею і відмовився коментувати цю інформацію.

“Рішення собору будуть показовими. Патріарх не може схвалити ті зміни статуту, які входять у протиріччя з статутом РПЦ, а саме такою є норма про місцеблюстителю”, – зазначив голова московської Асоціації православних експертів Кирило Фролов.

У церковних колах між тим обговорюють кілька кандидатур на зміну 76-річному митрополиту Володимиру. Серед кандидатів – митрополити Одеський (Агафангел), Донецький (Іларіон), Кримський (Лазар), Дніпропетровський (Іриней) і владика Павло (настоятель Києво-Печерської Лаври). Шанси Драбинка також високі.

 

ТСН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *