ОСТАННІ НОВИНИ

Українські газети готові до акцій протесту

Львівський портал

|

Редакції друкованих видань не можуть погодити свої передплатні ціни з Міністерством економічного розвитку і торгівлі. Відтак, вони заявляють про намір у найближчі дні розпочати акції протесту, спрямовані на захист своїх прав. Цю інформацію Телекритиці підтвердив голова Національної спілки журналістів України (НСЖУ) Ігор Лубченко.

За словами Ігоря Лубченка, стаття 9 закону «Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів» передбачає, що тариф на оформлення передплати і доставку передплатникам не може перевищувати 40% собівартості виготовлення одного примірника видання. Для визначення тарифу вимагається, щоб редакція надала довідку про собівартість, підтверджену Державною інспекцією з контролю за цінами. Але в березні Кабінет Міністрів ухвалив новий порядок, за яким ці довідки має в десятиденний термін підтверджувати Міністерство економічного розвитку і торгівлі.

«На сайті “Укрпошти” про передплату на 2012 рік і досі (принаймні в п`ятницю, 24 червня) висів старий порядок про Держінспекцію цін», – каже пан Лубченко. Коли редакції надіслали свої довідки до Мінекономіки, їх переслали до Держінспеції, а та повернула їх назад до міністерства, уточнивши, що проходить процес ліквідації. «На запитання редакцій у міністерстві відповіли, що листи лежать у приймальні заступника міністра, тому що в міністерстві немає ані кадрів для цього, ані розробленої нормативної бази», – додає голова спілки.

За даними Національної спілки журналістів, жодна з близько 800 редакцій українських видань станом на ранок 29 червня не отримала довідки Мінекономіки про погодження передплатної ціни.

Ігор Лубченко наголошує, що 30 червня – останній день, коли можна подати дані до каталогу ДП «Преса», де потрібно вказувати передплатну ціну. Без довідок ціна буде сформована «Укрпоштою» і ДП «Преса» на власний розсуд, буз урахування норми статті 9 закону «Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів». «Ціна залежить від того, чи буде “Укрпошта” користатися нормою статті 9, чи ні. Якщо не буде, то це може підняти ціни передплати на 300%, тому що “Укрпошта” може поставити будь-які ціни», – застерігає він.

29 червня НСЖУ звернулася з листом до прем`єр-міністра України, у якому закликала врегулювати ситуацію.

 

«Телекритика»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *