ОСТАННІ НОВИНИ

Рада засекретила депутатських помічників, на яких видає 100 мільйонів

Львівський портал

|

Апарат Верховної Ради відмовився називати імена й загальну кількість помічників-консультантів, які працюють із народними депутатами.

Про це пише газета “Дело“.

За законом про статус народних депутатів, кожен із 450 депутатів може мати 31 помічника-консультанта. При цьому 4 з них можуть бути прийняті в штат, отримавши статус держслужбовця й зарплату.

На утримання помічників нардепи щомісяця отримують із держбюджету по 18 тис. грн. (216 тис. грн. на рік) незалежно від кількості помічників. Таким чином, 450 депутатам щорічно виділяється близько 100 млн. грн. на оплату праці їхніх консультантів. Крім того, у держбюджеті передбачено 1,8 млн. грн. на відрядження помічників парламентарів у виборчі округи (по 4 тис. грн. на команду кожного депутата).

Видання відправило запит в апарат Верховної Ради з проханням надати повний список помічників парламентарів. Юристи Верховної Ради відмовили в цій інформації.

У відповіді на запит, яку підписав керівник Апарата парламенту Валентин Зайчук, пояснюється:

“Варто враховувати положення частини 2-ї статті 19 Конституції України, відповідно до якої органи державної влади й органи місцевого самоврядування, їхні посадові особи зобов`язані діяти тільки на підставі й у рамках повноважень, які передбачені Конституцією й законами України, і частиною 2-ї статті 32 Конституції України, якою не допускається збір, зберігання, використання й поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди, крім випадків, визначених законом, і тільки в інтересах нацбезпеки, економічного добробуту й прав людини”.

Видання допускає, що якщо опублікувати список консультантів, то деяким депутатам буде непросто пояснити, чому ті чи інші люди опинилися в числі їхніх помічників. 

Так, у списку помічників-консультантів колишнього нардепа від Партії регіонів Миколи Джиги, за інформацією видання, свого часу працював 31 помічник, серед яких був і Микола Миколайович Джига – очевидно, син парламентаря.

У нинішнього міністра екології й природних ресурсів Миколи Злочевського, який до кінця минулої зими суміщав цю посаду з мандатом народного депутата, у помічниках ходив великий сірійський бізнесмен Мунзер Юссеф (віце-президент холдингу Hares Group). Це брат колишнього радника президента Віктора Ющенка Юссефа Хареса Абдулрахмана (президент холдингу Hares Group). 

Мунзер Юссеф до березня 2011 року носив “корочку” помічника, що дозволяло йому, як і ще 28 помічникам депутата-сумісника, вільно проходити в будівлю Верховної Ради. 

Така ж можливість до лютого-березня зберігалася в помічників інших депутатів-сумісників. У їхньому числі були 26 консультантів екс-бютівця Олега Бабаєва.

Раніше Апарат Верховної Ради відмовився також надавати відомості про доходи й майно нардепів, які ті вказують у декларації й щорічно подають у парламент. 

Українська правда

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *