ОСТАННІ НОВИНИ

«Свобода» планує завтра скасувати у Львові двоставковий тариф на теплопостачання

Львівський портал

|

ВО «Свобода» у Львівській міській раді має намір завтра на черговій сесії міськради винести проект ухвали щодо скасування рішення виконавчого комітету ЛМР про застосування двоставкового тарифу на теплопостачання у Львові від 2006 та 2007 років. Про це сьогодні під час прес-конференції повідомив голова фракції ВО «Свобода» у Львівській міській раді Руслан Кошулинський.

Водночас його однопартієць та голова комісії депутатської діяльності та законності у ЛМР Любомир Мельничук навів кілька мотивацій такого рішення. «Я впевнений, що за кілька днів у місті будуть точитися розмови щодо армагедону через скасування двоставкового тарифу. Але ми провели одну спільну зустріч із виконавчою владою Львова щодо даного питання і було кілька зустрічей з мешканцями міста. Так ось, 99,9% львів’ян одностайно висловилися щодо скасування двоставкового тарифу. Це зрозуміло, бо ніхто не зацікавлений у тому, щоб платити 12 місяців в рік за невідомі послуги», – сказав він.

Щоправда, яку кількість мешканців Львова «Свобода» опитала, Л.Мельничук таки не зазначив. Натомість він наголосив про кілька недоліків двоставкого тарифу. «Оплата проводиться протягом 12 місяців, хоча закон про теплопостачання говорить про те, що оплата здійснюється за фактично спожите тепло. Тому є абсурдним те, що людина споживає тепло 5-6 місяців в рік, а має платити протягом всього року. Окрім того, цей тариф впливає на отримання мешканцями субсидій. Про це наголосили абсолютно усі мешканці, які приходили до нас на зустрічі. Двоставковий тариф має дві складові – оплата за послуги і оплата за не зрозуміле теплонавантаження. Що це таке – ніхто не знає. Іншими словами, двоставковий тариф вигідний лише для теплопостачальників», – зазначив Л.Мельничук.

Він також наголосив на тому, що Львів не має потреби у двоставковому тарифі, оскільки має свою теплоенергостанцію. «У нас є теплоелектростанція, тому для львів’ян одноставковий тариф, тобто сезонний, є набагато логічніший і зрозуміліший від двоставкового. Про це говорить і постанова Кабміну про порядок формулювання тарифів, яка рекомендує не застосовувати двоставковий тариф у містах, де є теплоенергостанції», – сказав Любомир Мельничук.

Зі свого боку Руслан Кошулинський додав, що різниці в сумі оплати за дану послугу при одноставковому чи двоставковому тарифі немає. Однак, при одноставковому тарифі виграють самі львів’яни, бо зможуть отримати більше субсидій.

«На сьогодні у Львові є близько 248,5 тис сімей, з яких лише половина отримує ці субсидії. Завдяки одноставковому тарифу більше людей зможуть отримати субсидії, бо з центрального бюджету до Львова повертатиметься удвічі більше грошей. Тобто таких людей збільшиться на 30%. Всім сім’ям, які мають право на отримання субсидій вигідний одноставковий тариф. Це однозначно. Якщо львів’яни хочуть одноставковий тариф, то виконавчі органи мають зробити це. А якщо вони через рік захочуть повернутися до двоставкового – то знову ж таки найманий працівник має втілювати це у життя. Львів’яни повинні максимально отримувати кошти з центрального бюджету. З введенням одноставкового тарифу місто не втрачатиме кошти, а навпаки – набуватиме», – зазначив Р.Кошулинський.

Окрім того, «свободівці» запевнили, що вимагатимуть ліквації у Львові ЖЕКів, оскільки вони здійснюють свою діяльність незаконно. ЖЕКи зокрема, за словами «свободівців», чинять тиск на мешканців щодо оплати компослуг, або вимагають довідки про склад сім’ї, на що не мають права. «ЖЕКи – це посередники між мешканцями та тепловими підприємствами. Вони не мають на це ліцензії. Часто вони затримують суми розрахунків мешканців за дану послугу і, відповідно, вони не надходять до надавачів послуг. Тому має бути прямий зв`язок між мешканцями та теплопостачальниками», – сказав Л.Мельничук.

Відтак, якщо на сесії Львівської міської ради буде прийнято ухвалу щодо скасування рішення виконавчого комітету ЛМР про застосування двоставкового тарифу на теплопостачання у місті, то Львів повернеться до тарифів 2005 року – коли тариф становив 99 коп/ГКал. Цей тариф існуватиме допоки НКРЕ не встановить новий.

На запитання журналістів, що робитиме «Свобода», якщо міський голова Львова накладе вето на ухвалу про скасування двоставкового тарифу, Р.Кошулинський відповів, що «свободівці» долатимуть це вето 15 числа. Також він додав, що партія готова до загальноміського референдуму з цього питання.

Водночас, директор департаменту ЖКГ та інфраструктури у ЛМР Наталія Павлюк коментуючи рішення «Свободи» щодо скасування двоставкового тарифу, наголосила на тому, що встановлення цього тарифу є законним і його відміна призведе до юридичних санкцій та штрафів до Львівської міської ради. «Згідно з Постановою КМУ №955 від 2007 року, двоставковий тариф є обов’язковим. Відтак, скасування тарифу спричинить санкції до Львівської міської ради як органу, що не виконує закони вищої юридичної сили», – сказала вона.

Крім того, за словами Н.Павлюк, перехід на одноставковий тариф призведе до банкрутства теплових підприємств. «За умови скасування рішення виконавчого комітету ЛМР №1189 від 2006 року про запровадження двоставкого тарифу, «Львівтеплоенерго» та «Залізничнетеплоенерго» не матимуть змоги виставляти рахунки за тепло і гарячу воду, бо не матимуть надходжень. Відповідно не зможуть сплачувати за природній газ. Відтак, з бюджету розвитку для компенсації оплати за енергоносії до кінця року необхідно буде виділити 230 млн грн. Зважаючи на те, що таких коштів у бюджеті не передбачено, це призведе до паралізації міста. Бо теплові підприємства накопичуватимуть борги, якими зможуть скористатись багаті люди, привласнивши стратегічні міські підприємства. Скасування двоставкового тарифу призведе до рейдерського захоплення теплопостачальних підприємств», – наголосила директор департаменту ЖКГ та інфраструктури.

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *