ОСТАННІ НОВИНИ

У мерії не втомлюються розповідати про переваги двоставкового тарифу на тепло

Львівський портал

|

Сума оплати за теплопостачання за одноставковим тарифом дорівнює сумі за двоставковий. Про це наголосила директор департаменту житлового господарства та інфраструктури ЛМР Наталія Павлюк, інформує прес-служба мерії.

Для прикладу взято 3- кімнатну квартиру з площею 60 м² (вул. Роксолани, 65а). При одноставкому тарифі плата складає 2 394,60 грн, а при двоставковому – 2 392, 37 грн.

«Відмінність в тому, що за одностовковим тарифом  цю суму сплачують за 6 місяців,  за двоставковим вона розбита на 12 місяців», – додає Наталія Павлюк.

Як інформують у департаменті, витрати підприємств на виробництво теплової енергії (за 2009-2011рр.) зросли внаслідок збільшення: вартості газу для населення на 50%; газу для бюджетних установ та інших споживачів на 31%; електроенергії на 33,5%; води на 9,5%; мінімальної зарплати на 51%.

Нагадаємо, у жовтні 2006 року Кабінет міністрів України зобов`язав усі теплопостачальні підприємства застосовувати у роботі двоставкові тарифи.

Кабінет міністрів 26 квітня 2007 року своїм розпорядженням № 229 зобов’язав Міністерство з питань ЖКГ разом з місцевими органами виконавчої влади вжити заходів з впровадження двоставкових тарифів.

Відповідне рішення виконкому Львівської міської ради у Львові діє від 25 листопада 2006 року.

Двоставкові тарифи широко застосовуються в Європейських країнах, в Україні його впровадили у 16 обласних центрах.

Двоставковий тариф діє у близько 70% міст України. Так, по двоставковому тарифу розраховуються за теплопостачання у містах Тернопіль, Івано-Франківськ, Луцьк, Харків, Чернівці, Вінниця, Житомир, Запоріжжя, Севастополь, Хмельницький, Черкаси, Суми, Луганськ, Миколаїв, Одеса.

У Данії такий тариф діє з 1980 року.

«Двоставковий тариф дозволяє зменшити фінансове навантаження на споживачів в опалювальний період та забезпечити зменшення збитків підприємства, створити засади для підвищення якості безперебійного теплопостачання споживачів. Впровадження двоставкового тарифу дозволяє забезпечити фінансову стабільність теплопостачальних підприємств теплових мереж, підготувати теплове господарство до роботи в зимовий період», – вважає Степан Пакіж, директор ЛМКП «Львівтеплоенерго».

 

Довідка

Принцип двоставкового тарифу простий: сума, яку мешканці мали б сплатити в опалювальний сезон за тепло, розбивається на увесь рік, аби полегшити навантаження на сімейні бюджети. Двоставковий тариф на тепло складається з двох частин: «умовно-постійні» (абонентська плата) та «умовно-змінні витрати» (плата за фактично спожиту теплову енергію).

Абонплату, «умовно-постійні витрати» мешканці сплачують впродовж року.

Зараз вона складає 1,301 грн/м2 загальної опалювальної площі квартири. Абонплата не є платою наперед. Це не авансовий платіж, а витрати підприємства. Тому і сплачувати їх потрібно протягом 12 місяців.

Кошти, отримані у вигляді абонентської плати від населення, спрямовуються на потреби підприємства. Зокрема, на придбання матеріалів (труб, засувок, компенсаторів), сплату різноманітних податків і зборів, виплату заробітної плати і відрахувань по заробітній платі.

Абонплата є не додатковою платою. Це – просто розщеплення тарифу на 12 місяців. У підсумку, загальна сума, яку витрачає мешканець на послуги з теплопостачання за рік, є такою ж , як і при одноставковому тарифі за 6 місяців.

 

Складові двоставкового тарифу на опалення:

Теплова енергія для опалення – 405,2 млн грн у рік (100%)

І. 67% – оплачується під час опалювального сезону (змінні видатки) – 272,6 млн грн

ІІ. 33% – оплачується рівними сумами впродовж року (постійні видатки) – 132,6 млн грн (33%)

 

Змінні видатки (оплачуються протягом опалювального сезону) не за виробництво теплової енергії, а за спожиті енергоресурси – 272,6 млн грн

Складові:

– 90% – газ (котельні+ТЕЦ)

– 6% – електроенергія

– 4% –  теплова енергія ТЕЦ-1 (без газу)

45,4 млн грн щомісячно впродовж 6 місяців

 

Постійні видатки (сплачується протягом року – аналог абонементній платі за користування телефоном) – 192,6 млн грн

Складові:

– 40% – зарплата працівників

– 35% – матеріали, ремонтні роботи, інше

– 17% – податки

– 8% – вода

11,5 млн грн щомісячно впродовж 12 місяців

 

Переваги двоставкового тарифу:

• Малозабезпечені верстви населення у відповідності до чинного законодавства здійснюють оплату за житлово-комунальні послуги у межах 15% – 20% від доходу члена сім’ї завдяки оформленню субсидій.

• Перехід на одноставковий тариф загрожує банкрутством теплопостачальних підприємств.

• Не залежно від виду тарифу оплата за послуги теплопостачання не змінюється.

• З 2004 року на 86% зменшились пориви трубопроводів теплових мереж та гарячого водопостачання.

• Проведено у 10 разів більше ремонтів на об’єктах ЛКП «Залізничнетеплоенерго».

• На ремонт об’єктів ЛМКП «Львівтеплоенерго» використано у 3 рази більше коштів (4 тис у 2005 році та 12 тис у 2011 році).

• Для мешканців сума оплати при двох видах тарифу – ОДНАКОВА за рік.

• Спостерігається зменшення грошового навантаження для споживачів  в опалювальний період.

• Двоставковий тариф дає можливість забезпечити безперебійне та якісне надання послуг, круглорічне гаряче водопостачання.

• Незахищені версти населення отримують субсидії протягом цілого року.

• Дає можливість проводити ремонти в міжопалювальний період.

• Гарантує своєчасний початок опалювального сезону.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *