ОСТАННІ НОВИНИ

Українці вважають Януковича і депутатів небезпечнішими за бандитів

Львівський портал

|

Основним джерелом порушення прав та свобод в Україні в 2011 році громадяни визначили президента України.

Про це свідчать дані опитування, проведеного до Дня Конституції соціологічною службою Центра Разумкова, повідомляє “Телекритика”.

20,5% опитаних вважають, що саме Віктор Янукович є джерелом порушення їх прав, кримінальні структури (10,8%), уряд України (9,8%), народні депутати (9,4%) та міліцію (9,0%).

На думку громадян, найбільше сприяють порушенню або унеможливлюють реалізацію їхніх прав та громадянських свобод народні депутати (47,9%), міліція (45,7%) та президент України (39,3%).

“Почесне” четверте місце майже з однаковими результатами поділили між собою суди (37,9%) та кримінальні структури (37,6%).

Дедалі частіше українські громадяни визначають звернення до Європейського суду з прав людини як найбільш ефективним способом захисту порушених конституційних прав і свобод (24,5%), тоді як українським судам довіряють лише 6,7% опитаних.

В цілому робота національної судової системи  була оцінена громадянами на 2,2 бали за 5-бальною шкалою.

“Цей показник за останні три роки постійно погіршується, що не може не викликати значного занепокоєння станом правосуддя в Україні”, – вважають соціологи Центру Разумкова.

Так, на питання “Чим у першу чергу керуються українські правоохоронні органи та суди у своїй роботі?” менше 17% громадян відповіли “керуються законом”, тоді як в основному, на переконання респондентів, вони опікуються “власними інтересами” або “виконують політичне замовлення з боку влади”.

В цілому 53,9 % опитаних громадян вважають, що правоохоронні органи та судова система більш жорстко ставляться до опозиційних політичних діячів і більш м`яко до провладних. Лише 2,6% визначили, що влада жорсткіше ставиться “до своїх”.

Ще 19,4% респондентів вважають таке ставлення однаковим до всіх політичних сил, а 24,2% зазначили, що їм важко визначитися з відповіддю на це питання.

Дослідження проведене на замовлення міжнародної громадської організації “Дім Свободи Україна” з 5 по 9 червня 2011 року.

Було опитано 1210  респондентів віком від 18 років у всіх областях України, Києві та Криму за вибіркою, що репрезентує доросле населення України за основними соціально-демографічними показниками.

Теоретична похибка вибірки (без врахування дизайн-ефекту) не перевищує 3% з імовірністю 0,95.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *