ОСТАННІ НОВИНИ

В Україні виправдальні вироки становлять менше 0,2%

Львівський портал

|

Українські суди виправдовують лише 0,2% підсудних. Таку цифру озвучили сьогодні на прес-конференції, присвяченій Міжнародному дню захисту жертв катувань, співголова Харківської правозахисної групи, член правління УГСПЛ Євген Захаров та адвокат Олег Мицик.

«В Україні дуже мало виносять виправдальних вироків, близько 0,2%. Це приблизно двісті-триста на сотні тисяч кримінальних справ», – розповів Є.Захаров.

Адвокат О.Мицик також підтвердив, що такою є сьогоднішня статистика виправдальних вироків. Водночас він розповів, що за дослідженнями істориків навіть у 1937 році, коли судочинством займалися так звані «трійки», кількість виправдальних вироків була значно вищою і становила 10%. «У нас зараз у двісті разів менше виправдальних вироків, аніж у 37-му році. До слова, у царській Росії цей показник сягав 30%, зараз для європейських країн також типовим показником є 30% виправдальних вироків», – зазначив О.Мицик.

Водночас він спростував, що судді виносять виправдання лише за гроші.

«Суддя навіть за гроші не виносить виправдального вироку. Ви думаєте, що мало знайдеться людей, готових заплатити великі гроші за виправдання? Хоча не йдеться про гроші, у нас взагалі в природі немає цих вироків», – наголосив адвокат.

Своєю чергою Є.Захаров пояснив, що судді воліють винести обвинувачувальний вирок навіть, коли розуміють, що підсудний не винен. Вони це роблять, аби не псувати свою кар’єру, оскільки критерієм оцінки діяльності нових суддів першої інстанції є кількість їхніх рішень, що згодом скасовуються у другій інстанції.

«Суддя навіть коли розуміє, що підсудний не винен, знає, як прокуратура віднесеться до виправдального вироку. Прокуратура неодмінно буде його оскаржувати. Статистика свідчить, що з цих 0,2% виправдальних вироків апеляційна інстанція скасовує майже три четверті. Відтак суддя воліє присудити мінімальне покарання, але не виправдання. Він знає, що інший суддя, з апеляції може присудити значно більший термін. Така практика є поширеною», – розповів Є.Захаров.

Також О.Мицик розповів, посилаючись на досвід, працівники прокуратури майже ніколи не відмовляються від своїх звинувачень під час розгляду справ у суді, незважаючи на беззаперечні докази невинуватості підсудного.

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *