ОСТАННІ НОВИНИ

За 10 років річний тираж українських книг скоротився на 5 млн примірників

Львівський портал

|

Рахункова палата перевірила виконання органами державної влади повноважень із контролю за дотриманням законодавства про податкові пільги, надані суб`єктам господарювання у сфері книговидавничої справи. За 10 років річний тираж українських книг скоротився на 5 млн примірників. Про це УНН повідомили в прес-службі Рахункової палати.

“Державна підтримка книговидання шляхом пільгового оподаткування є питанням не тільки економічного становлення галузі, але насамперед культурного збагачення суспільства, збереження духовних та інтелектуальних цінностей, поширення національних і загальносвітових надбань. Проте галузь перебуває у глибокій кризі, а існуючий механізм державної підтримки книговидавничої справи діє без урахування інтересів вітчизняного товаровиробника та споживача книжкової продукції”, – йдеться в повідомленні прес-службі.

В Рахунковій палаті також зазначили, що “Упродовж 10 років суб`єктам у книговидавничій сфері надавалася державна підтримка у вигляді податкових та митних преференцій, проте це не покращило ситуації з випуском книг в Україні. Так, у 2001 році річний тираж книг становив 50,3 млн. прим., у 2010-му – лише 45 млн. прим., або менше однієї книги на одного жителя країни. У той же час у країнах ЄС у 2009 році кількість проданих книг на одну людину становила 45 одиниць. За 2008-2010 роки кількість видань українською мовою скоротилась з 16,4 тис. назв (74,5 відс. від загального обсягу) до 14,8 тис. (65,8 відс.), у тому числі частка навчально-методичних видань – з 40,3 до 33,7 відсотка”.

Як зазначили аудитори, мета державної підтримки книговидавничої діяльності ні щодо здешевлення вартості української книжкової продукції, ні щодо модернізації виробничих потужностей за рахунок податкових пільг не досягнута.

Пільги у паперовій галузі не сприяли зростанню обсягів виробництва та зниженню цін на витратні матеріали для виготовлення книжкової продукції. Як наслідок, видавці почали використовувати імпортний папір, і нині на одну тонну виробленого в країні паперу припадає майже 5 тонн ввезеного. В результаті вартість паперу становить у середньому близько 80 % у структурі матеріальних витрат на випуск книг.

За висновком Колегії Рахункової палати, органи державної влади не володіють достовірною інформацією про суми недонадходжень до держбюджету коштів у зв`язку із застосуванням пільгового оподаткування.

Крім того, держоргани не вивчають економічної ситуації в книговиданні та стану українського книжкового ринку. Рішення про продовження надання державної підтримки підприємствам галузі у вигляді пільг ухвалювалися без урахування результатів їхнього впливу як на формування доходної частини держбюджету, так і на розвиток вітчизняного книговидання в цілому.

У державній сфері управління перебуває 70 відс. підприємств книговидавничої галузі, на яких за 20 років незалежності практично не відбулося жодних ринкових перетворень і які знаходяться у складній фінансово-економічній ситуації. Наприклад, за результатами 2010 року підприємства ДАК “Українське видавничо-поліграфічне об`єднання” зазнали збитків на суму 14,5 млн грн, тоді як у 2001 році без держпідтримки отримали прибуток у розмірі 6, 1 млн гривень.

“Внаслідок неналежного державного контролю за правомірністю застосування податкових пільг та їхнім цільовим використанням не створено дієвого конкурентного середовища на внутрішньому ринку книжкової продукції. Він перенасичений літературою з Росії, Китаю, Польщі”, – зазначили в прес-службі Рахункової палати.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *