ОСТАННІ НОВИНИ

За вказівкою Януковича депутати прийняли законопроект погіршення пенсійного забезпечення – Ілик

Львівський портал

|

Законопроект пенсійного законодавства, який минулого тижня Верховна Рада України ухвалила у першому читанні, насправді лише погіршить соціальне становище громадян країни. Про це сьогодні на прес-конференції заявив голова Львівської обласної організації партії «Батьківщина» Роман Ілик.

«Рівно тиждень тому за вказівкою Януковича Верховна Рада у першому читанні ухвалила законопроект погіршення пенсійного забезпечення, який влада чомусь називає пенсійною реформою. Виникає питання, що це за реформа, якщо вона погіршує статус і ускладнює життя людей, віддаляє час отримання пенсії, зменшує розмір пенсії… Щодо підвищення пенсійного віку, хочу зацитувати дві речі: «Ми не маємо морального права це робити» і «Я ніколи на це не піду» – це фрази, якими тішив Янукович своїх виборців у своїй передвиборчій програмі, коли балотувався на посаду президента України. Він не лише порушив своє слово, він порушив і Конституцію України. Йдеться про ст. 22 Конституції, адже за цим законопроектом звужується зміст і обсяг існуючих прав людей, зокрема, права на соціальний захист і отримання пенсії, а також права на достойне життя», – зазначив Р.Ілик.

Лідер львівської «Батьківщини» навів 12 пунктів, що передбачені у новому пенсійному законодавстві й котрі суттєво «уріжуть» соціальні гарантії українців.

Отже, к ючові зміни пенсійного законодавства, які планує запровадити Янукович: 

1. Дуже суттєво збільшиться пенсійний вік для жінок — на 5 років, з 55 до 60 років. Нагадаємо, що невисокий пенсійний вік для жінок завжди вважався важливим соціальним надбанням, оскільки суспільна місія жінки далеко не вичерпується одним тільки стажем її роботи. 
2. Збільшиться пенсійний вік для певних категорій чоловіків. Це наукові та науково-педагогічні працівники, які зможуть отримати свою пенсію лише з 62 років. Чоловіки – державні службовці, з 62 років. Військовослужбовці – лише з 60 років. 
Таким чином, ті громадяни, які вже мали отримати пенсію і звільнялися у запас, тепер мають шукати собі місце роботи і додатково пропрацювати для отримання пенсії 10-15 років. 

3. Зміниться сама формула обчислення базового розміру пенсії за віком. Тепер у формулі буде враховуватись середня зарплата не за один рік, а за три. Тільки через це при розрахунку пенсія кожної людини зменшиться на 120 гривень. 
4. На 10 років збільшується страховий стаж для нарахування мінімального розміру пенсії за віком. Тривалість страхового стажу для призначення мінімальної пенсії виросте з 20 до 30 років для жінок і з 25 до 35 років для чоловіків. Через один недолугий закон тисячі потенційних пенсіонерів, які вже мають достатній стаж для отримання пенсії за віком, тепер повинні будуть працювати ще десять років. Що це таке? За яким вироком громадянам України дали по 10 років додаткових робіт? 
5. Збільшення на 10 років страхового стажу, необхідного для призначення пенсії по інвалідності. Це вже відверте знущання над 2,5 мільйонами людей, яким і так живеться значно важче, ніж усім іншим. Якщо зараз пенсію по інвалідності призначають за наявності мінімального стажу від 2 до 5 років, то тепер вік змінюється від 5 до 15 років. Для інвалідів II та III груп передпенсійного віку підготували інший “сюрприз”. Раніше вони мали право вибору між пенсією по інвалідності та пенсією за віком. Тепер їх стаж для виходу на пенсію має становити 30-35 років, що перекреслює можливість вибору між видами пенсій. 
6. Зміниться порядок нарахування пенсій науковим та науково-педагогічним працівникам. Чоловікам такі пенсії будуть платити з 62 років за умови, що людина займалася науковою діяльністю не менше 20 років. Надбавка за понаднормовий стаж наукової роботи скасовується. 
7. На 5 років (з 20 до 25 років) збільшиться мінімальний стаж для призначення пенсії за вислугу років військовослужбовцям. Офіцери тепер зможуть отримувати військову пенсію тільки після досягнення загального пенсійного віку – 60 років. Навіть з урахуванням підвищення терміну вислуги років, між реальним віком виходу на пенсію і 60 роками створюється “люфт” приблизно в 10-15 років, коли вони залишаться без забезпечення з боку держави. 
Звичайно, вони роботу собі знайдуть, але сам факт є порушенням їхніх конституційних прав. Зауважу, що, знайшовши роботу, з зарплати вони будуть, як і раніше, відраховувати до соціальних фондів до 40%. Але вислугу років і трудовий стаж для отримання пенсії підсумувати не можна! Що ж виходить: колишніх офіцерів фактично підштовхують працювати нелегально? 
8. Змінюється принцип перерахунку пенсій працюючим пенсіонерам. Таких людей у нас 2,6 млн. Тепер їх пенсії будуть перераховуватись виключно за стажем роботи без врахування заробітної плати за останній період. Отже, кожні два роки розміри пенсій працюючим пенсіонерам будуть збільшуватись на мізерну суму (близько 16 гривень). Для працюючих пенсіонерів перерахунок пенсій у зв’язку з підвищенням прожиткового мінімуму проводитиметься лише після їх звільнення. 
9. Запровадження недержавних пенсійних фондів. Це не просто намагання Януковича перекласти відповідальність за виплату пенсій громадянам з уряду на приватний бізнес. Це ще один масштабний обман: держава не збирається гарантувати збереженість коштів людей у цих недержавних фондах. Дуже схоже, що, зібравши з народу останні копійки, усі ці фонди можуть повторити сумну долю “трастів”, які гучно виникли і тихо зникли разом зі своїми власниками та грошима вкладників на початку 90-х років. 
10. Для тих, кому зараз немає 35 років, ситуація з пенсією взагалі незрозуміла. По ідеї, саме для них призначено запровадження другого рівня пенсійної системи. Цей рівень передбачає відрахування працівниками на спеціальні рахунки 2% фонду зарплати з поступовим його збільшенням до 7%. 
11. Фіктивне зменшення пенсій державних службовців та обмеження надвисоких пенсій. Законопроектом пропонується обмежити розмір пенсії держслужбовцям на рівні 80% заробітної плати, з якої було сплачено відповідні страхові внески. Це при тому, що для 90% громадян пенсія встановлюється в середньому на рівні 45-50% від їх заробітних плат. Також є пропозиція про обмеження максимальних пенсій розміром 10 прожиткових мінімумів (зараз це 7 тис. 640 грн). Але ризик для VIP-пенсіонерів нульовий: або депутати провладної більшості цю норму не підтримають, або її скасує Конституційний суд, який завжди стоїть на захисті інтересів цієї влади. 
12. Мізерне скорочення дефіциту бюджету Пенсійного фонду. Віце-прем’єр Тігіпко вже підрахував, що реалізація цієї “пенсійної реформи” зменшує дефіцит бюджету Пенсійного фонду в 2011 році на 211,6 млн. грн., а після прийняття законопроекту зменшення видатків солідарної системи пенсійного страхування у 2012 році складе 2,5 мільярди. 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *