ОСТАННІ НОВИНИ

Музею Франка передали відзнаку Львівської обласної ради

Львівський портал

|

21 червня, в день народження сина Івана Франка – Петра Франка, голова Львівської обласної ради Олег Панькевич відвідав літературно-меморіальний музей Івана Франка у Львові. Екскурсію музеєм провів директор Роман Горак. Найдовше затрималися в кімнаті, експозиція якої присвячена синам Івана Франка Тарасові та Петрові. Після огляду експозиції голова ради передав директорові музею відзнаку Львівської обласної ради “90-річчя з дня проголошення ЗУНР” та копію рішення обласної ради про нагородження Петра Франка (посмертно).

Дякуючи за ґрунтовну розповідь про родину Франків, Олег Панькевич, зокрема, сказав: “Ми не випадково обрали час відвідин музею. Сьогодні день народження, а через кілька днів річниця смерті Петра Франка. Він загинув за нез`ясованих обставин, але не без участі комуністичних спецслужб. У ці дні Львівщина вшановує пам`ять жертв комуністичних репресій 1940-их років. Серед сотень тисяч жертв комуністичного режиму і Петро Франко.

Ця нагорода – це найменше, що ми можемо зробити на пошану Петра Франка. І музей його батька Івана Франка, де в одній з кімнат виставлена експозиція, присвячена його синам – це саме те місце, де така нагорода має зберігатися”.

 

Довідка

 

Петро Іванович Франко (народився 21 червня 1890, у с. Нагуєвичі  — помер 28 червня 1941) був визначним громадським та політичним діячем, одним з найяскравіших представників української військової еліти початку минулого століття – четарем Українських Січових Стрільців, сотником Української Галицької Армії, організатором та командиром летунського відділу УГА, полковником Армії УНР, педагогом і письменником.

Існує версія, що Петро Франко був застрелений конвоєм у 1941-му на станції Прошова під Тернополем, намагаючись вистрибнути з вагону. За іншими даними, його відвезли не на залізничний вокзал, а до тюрми НКВС, де він і загинув влітку того ж року.

Де лежить прах Петра Франка – не відомо.

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *