ОСТАННІ НОВИНИ

Мінфін не домовився з МВФ про черговий транш кредиту

Львівський портал

|

Візит міністра фінансів Федора Ярошенко у вашингтонську штаб-квартиру МВФ, судячи з усього, закінчився нічим.

За даними джерел, близьких до ходу переговорів, у фонді від української делегації зажадали обґрунтувати необхідність внесення змін до бюджету, а також викласти свої аргументи проти підвищення ціни на газ і тепло для населення, пише “Экономические известия“.

Після надання цих розрахунків, а також за фактом прийняття пенсійної реформи МВФ може відновити кредитування України. Проте для отримання чергового траншу уряд повинен виконати умови фонду до середини липня цього року, щоб заявку на надання фінансування встиг розглянути раду директорів МВФ.

Ярошенко відправився у Вашингтон “консультуватися” відразу ж після ухвалення закону про пенсійну реформу – доки в першому читанні.

“Мабуть, в уряді сподівалися, що такий крок буде цілком досить, щоб добитися приїзду в Україну технічної місії МВФ і початку роботи над підготовкою наступного траншу кредиту”,- говорить близький до київського офісу МВФ експерт.

Нагадаємо, прийняття законодавства, необхідного для проведення пенсійної реформи, – лише одна з трьох умов, виставлених МВФ українському уряду у рамках програми співпраці. Друга умова – корекція тарифів на газ і опалювання. Третю вимогу також опосередковано залежить від тарифів на газ – дефіцит бюджету “Нафтогазу” не повинен перевищити 3,5% ВВП.

Ослабила позицію України в переговорах з МВФ і недавня реляція прем`єр-міністра Миколи Азарова про перегляд бюджету – з його подання Верховна Рада підвищила доход бюджету на 14 млрд грн і одночасно збільшила його витрати на 10 млрд. Що по суті маніпулятивний крок, оскільки МВФ розраховував лише на збільшення прибуткової частини на 4 млрд грн.

Зокрема, експерти повідомляють, що ріст промислового виробництва продовжує сповільнюватися (до 4,9% рік до року). Головною причиною такого явища стало збільшення цін на нафту, природний газ, вугілля і транспортні послуги.

У свою чергу підвищення експортних цін привело до зменшення об`ємів закупівель. “Враховуючи поточний високий рівень цін на нафту, слабкий ріст експортних галузей може тривати мінімум до осені.

Зокрема, Україні ще належить відчути вплив зростання цін на природний газ, оскільки вона розраховується за середньою ціною нафтопродуктів за останні дев`ять місяців”,- припускає аналітик банку Мар`ян Заблоцький.

В той же час импортозалежні галузі, зокрема будівництво, продовжують нарощувати обсяги виробництва і характеризуються найзначнішим відновленням і оптимістичними настроями, що обіцяє подальший ріст імпорту. При цьому дефіцит торгового балансу продовжуватиме рости.

Тому гроші МВФ зараз дуже важливі для України. І для того, щоб отримати їх, у уряду залишається не так вже багато часу. Формальна заява в.о. директора-розпорядника фонду Джона Ліпскі про продовження програми співпраці з Україною дійсна тільки до середини липня – періоду, на який заплановано чергове засідання ради директорів МВФ.

Якщо на той час Україна не зможе виконати вимоги фонду, а технічна місія не подасть на розгляд директорату заявку на виділення чергового кредитного траншу (Кабмін сподівається отримати до млрд.) – програма співпраці з МВФ буде формально припинена.

 

ТСН

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *