ОСТАННІ НОВИНИ

У “Тюрмі на Лонцького” відкриють виставку про жінок-остарбайтерів

Львівський портал

|

У день початку радянсько-німецької війни Національний музей «Тюрма на Лонцького» відкриває виставку «Тріщина крізь усе життя» про долі українських жінок-остарбайтерок.  Про це повідомляє прес-центр Центру дослідженть визвольного руху.

Виставку відкриють об 11-ій годині після панахиди за жертвами комуністичних та нацистських злочинів, яку відправлять у подвір`ї колишньої в’язниці КГБ і Гестапо — «Тюрми на Лонцького».

Експозиція розповідає про життя десятьох українських жінок у нестерпних умовах нацистської Німеччини. Марцеліну із Дубовця, Ганну з Гут, Тетяну із Путивля, Єлизавету з Мелітополя силоміць вивезли на чужину: як писалося у пропагандистських нацистських листівках, «працювати на велику німецьку державу». Комусь із них тоді було лише 14–15 років, деякі встигли одружитися, чекали первістків. Усіх раптово забрала поліція, щоб вкинути у німецькі ешелони й погнати на Схід, де на їхню рабську працю вже чекали заводи й фабрики нацистської диктатури.

Основою виставки є інтерв’ю примусових робітниць, записані представниками Крайового об’єднання «Рейнланд». Від 2007 року виставка подорожує Європою, а в Україні її експозиційним партнером є Благодійний фонд «Україна 3000».

Експозиція працюватиме від 22 червня до 30 липня на другому поверсі музею-меморіалу «Тюрма на Лонцького» щоденно від 11:00 до 18:00. Вхід вільний.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *