ОСТАННІ НОВИНИ

У п’ятницю буде перенесено мощі Блаженного Григорія Лакоти

Львівський портал

|

Львів відзначає 10-річчя приїзду до Львова Івана Павла ІІ. Серед запланованих заходів – перенесення  мощей Блаженного Лакоти, якого беатифікував Іван Павло ІІ 27 червня 2001 року, під час візиту до Львова. Зокрема, 24 червня відбудеться молитовний хід з перенесенням мощей Блаженного Священномученика Григорія Лакоти від храму Різдва Пресвятої Богородиці до Львівської духовної семінарії. Про це повідомляє прес-служба Львівської міської ради.

24 червня відбудеться день, присвячений пам’яті єпископа-мученика Григорія (Лакоти). Активну участь в цей день братимуть семінаристи та священики Львівської Духовної Семінарії Святого Духа. Всього очікується 5 тис учасників.

О 18.00 год. розпочнеться урочиста Божественна Літургія у Храмі Різдва Пресвятої Богородиці (Сихів). О 19.00 год. відбудеться Велика Вечірня з Литією. Вечірню будуть служити зі стихирами та богослужбовими частинами до блаженного мученика Григорія (Лакоти). Головна і завершальна церемонія перенесення мощей Блаженного Священномученика Григорія Лакоти до Львівської духовної семінарії розпочнеться о 20.00 год. Похід пройде від Храму Різдва Богородиці до Львівської духовної семінарії. Буде перенесено частинку мощей блаженного Григорія (Лакоти) на постійне зберігання до семінарії. Основна частина мощей залишається надалі у храмі Різдва Богородиці. Похід триватиме приблизно 1,5 години. Під час походу відбуватиметься читання Євангелій і розважання.

У зв’язку з подією, буде частково обмежено рух по пр. Червоної Калини.

Довідка

Григорій Лакота народився 31 січня 1883 р. в селі Голодівка (повіт Рудки, тепер с. Задністряни, Самбірський район, Львівська  область). Успішно завершив народну школу в м. Комарному та Академічну гімназію у Львові. Під впливом приятеля сім’ї Лакотів о. Якова Косоноцького вступив до Генеральної семінарії у Львові та на богословський відділ Львівського університету.

23 серпня 1908 р. Григорій отримав дияконське рукоположення, а за тиждень – єрейські свячення.

Після двох плідних років душпастирювання, 1910 р. владика Константин направив о. Григорія на вищі студії до Відня – в Інститут св. Августина. Звідти той повернувся з науковим ступенем доктора богослов’я.

1 січня 1918 р. владика Йосафат Коциловський іменував о. Григорія ректором Духовної семінарії. Фактично Григорій Лакота організував повну Духовну семінарію Перемишля. За 8 років ректорства він заклав міцні підвалини духовного та інтелектуального розвитку семінаристів.

10 лютого 1926 р. папа Пій XI номінував о. Григорія Лакоту єпископом-помічником Перемиської єпархії.

З 11 на 12 квітня 1945 р. органи НКВС заарештували у Львові та в Станіславові митрополита Йосифа Сліпого й інших єпископів. Після псевдособору 1946 р. польський уряд рішуче почав переслідувати греко-католицьке духовенство, зокрема кир Йосафата та кир Григорія.

25 червня 1946 р. польська влада заарештувала владику Йосафата, а наступного дня – владику Григорія та інших членів капітули. Їх було вивезено на кордон і передано органам НКВС.

У Києві через небажання владики  Григорія перейти на православ’я  радянська влада засудила владику на 10 років примусових робіт у Сибіру в заполярному концтаборі Воркути.

У Воркутинському таборі ОЛП-9 владика  Григорій був зразком праведного життя. Своєю смиренністю і святістю він заслужив серед каторжан ім’я «Ангела в людському тілі». Щодня вдосвіта табірне духовенство таємно відправляло Богослужіння і збиралося до владики на релігійні бесіди.

Влітку 1950 р. здоров’я владики значно погіршилося. Його переведено до лікувального пункту в поселенні Абезь, де він упокоївся 12 листопада 1950 p. як мученик за віру.

Улітку 1996 р. вдалося віднайти могилу блаженного владики Григорія Лакоти та підготувати  необхідні матеріали для проголошення його святим.

Обряд беатифікації відбувся 27 червня 2001 р. у  Львові під час Святої Літургії у  візантійському обряді за участі Івана  Павла ІІ.

Відтак, у літку 2001 р. його нетлінні останки були перевезені з Абезі до Львова в каплицю Різдва Пресвятої Богородиці, що на Сихові, де мощі й покоїлись увесь цей час. А торжественне перенесення їх у храм Різдва Пресвятої Богородиці відбулося в неділю 11 жовтня.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *