ОСТАННІ НОВИНИ

Нова грошова оцінка землі у Львові може зрости ще більше

Львівський портал

|

Нова нормативно-грошова оцінка землі, над якою зараз працюють у Львівській міській раді, може виявитися вищою від 470 грн за 1 кв.м., проти чого так виступали львівські підприємці.

Як розповів сьогодні під час брифінгу заступник начальника управління природних ресурсів та регулювання земельних відносин ЛМР Ігор Гуменчук, нова грошова оцінка в розмірі 470 грн, яка була введена в дію з 1 січня цього року, виявляється була об’єктивною і даремно, що на неї нарікали підприємці.

«Після того, як підприємці почали виступати проти нової грошової оцінки, рішенням сесії було призупинено нарахування земельної плати у таких великих розмірах та запроваджено пільги. Була створена робоча група, яка мала переглянути нормативно-грошову оцінку землі за три місяці. Управлінню природних ресурсів водночас було доручено відкоригувати базову вартість нормативно-грошової оцінки землі і відкоригувати зональні та локальні коефіцієнти. Щотижня ми збираємося на наради і навіть виробили графік виконання робіт. Згідно з цим графіком попередні документи ми мали б подати до 1 липня, але на минулій нараді, коли були представлені попередні розрахунки базової вартості землі, виявилося, що нинішня вартість 470 грн за кв.м. є ще нижчою, від тої, яку пропонується прийняти», – розповів І.Гуменчук.

За його словами, управління звернулося до Інституту «Містопроект» та Інституту землеустрою з проханням виконати роботи з коригування нормативно-грошової оцінки землі і визначити коефіцієнти. На останній нараді, яка відбулася 9 червня, власне ці інститути подали свої цифри, за якими базова ставка орендної плати землі і земельного податку становитиме більше, ніж 500 грн.

«Для того, щоб попередити будь-які інсинуації з цього питання я довожу до відома про наявність такої ситуації. Адже нова відкоригована грошова оцінка землі може бути ще вищою за 470 грн, проти якої виступали підприємці і нарікали на неї», – зазначив Ігор Гуменчук.

Виходячи з того, що дана ситуація є дуже серйозною, управління природних ресурсів, за словами І.Гуменчука, наразі не поспішатиме у цьому питанні. «Ми взяли тиждень паузи і дали доручення інститутам, аби вони представили обґрунтування їх розрахунків та запропонували коефіцієнти, які могли б понижувати базову вартість. Зараз ми оцінюємо ці розрахунки. Наше завдання, щоб не відбулося зростання. Ми говоримо про оптимізацію цих цифр. Є базова ставка, локальні чинники і зональні. Будемо говорити, щоб за рахунок коригування локальних і зональних чинників здійснити крок для пониження навантаження від базової оцінки землі», – зазначив він.

Відтак, зважаючи на те, що зараз триває робота над узгодженням базової вартості та коригуванням коефіцієнтів, а потім проведення громадських слухань, І.Гуменчук зазначив, що запровадження нової нормативно-грошової оцінки відбудеться не 1 липня, а 1 вересня цього року.

Нагадаємо, з 1 січня 2011 року у Львові було збільшено нормативну грошову оцінку землі в 2,5 раза – з 184,9 грн за 1 кв. м. до 470,2 грн за 1 кв. м. Наприкінці березня підприємці вийшли з пікетом під стіни Ратуші, після чого на сесії ЛМР було прийнято рішення про призупинення нарахування земельної плати у таких великих розмірах та запроваджено пільги.  

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *