ОСТАННІ НОВИНИ

Стюардами на матчі Євро-2012 можуть стати правоохоронці?

Львівський портал

|

Проблема безпеки на матчах Євро-2012 у світлі недавніх скандалів з фанатами України та Польщі набуває все більшого значення. А її несподіваний аспект став надбанням громадськості під час сьогоднішнього круглого столу про підготовку до Євро-2012.Як виявляється, стюарди, котрі повинні забезпечувати порядок на стадіонах, перебувають поза правовим полем України, бо в офіційному переліку професій нашої держави такого фаху немає. Відтак особа, яка наймається на роботу стюарда і може отримати якусь виробничу травму, потім матиме тільки проблеми, адже оформити страховий поліс нормальним чином неможливо, бо ж професії такої немає.

А шанси отримати травму під час футбольних матчів стюарди мають неабиякі – досить лише переглянути відео з матчу київського "Динамо" та "Арсеналу", під час якого стюардів скидали з трибун на футбольне поле невдоволені фанати, або ж інцидент з з бійкою фанатів "Металіста" й "Оболоні".

Як зауважив під час круглого столу начальник сектора Євро-2012 ГУМВСУ у Львівській області Остап Кузьмяк, проблема із стюардами не врегульована на законодавчому рівні. Відповідний закон пройшов перше читання у парламенті, однак на тому рівні й загруз.

Відтак львівська міліція розробляє запасний варіант – якщо це питання не врегулюють, то стюардами будуть представники правоохоронних органів – курсанти міліцейських вишів та працівники приватних охоронних структур, більшість із яких раніше працювала в тих же правоохоронних органах.
При цьому О.Кузьмяк розповів, що у Польщі закон про стюардів існує вже з десять років, однак це не позбавляє країну від прикрих інцидентів, на кшталт масових безладів під час недавнього фіналу Кубка Польщі в місті Бидгощ, де відзначилися фанати познанського "Лєха" та варшавської "Лєгії". Обидва міста, до речі, прийматимуть матчі Євро-2012, тож зараз Польща має немалі проблеми через своїх уболівальників.

Також представник міліції розповів, що між правоохоронними структурами України та Європи триває обмін інформацією щодо "проблемних" фанатів. За словами О.Кузьмяка, в Європі це питання уже пророблене доволі чітко – хуліганам "найвищого" рівня просто не видаватимуть паспорти для приїзду в Україну, а про інших неспокійних прихильників футболу місцеві правоохоронці даватимуть докладну інформацію.

Поки що міліція налаштована оптимістично – О.Кузьмяк прогнозує, що сутужно буде хіба жителям центральної частини, де розташують велику фан-зону. Відтак мешканці сусідніх кварталів змушені будуть "насолоджуватися" цілодобовим "Оле-оле-оле!" і, як сподівається міліціонер, цим усе й обмежиться.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *