ОСТАННІ НОВИНИ

Цимбалюк пропонує урядовий оргкомітет з відзначення 200-річчя Шашкевича

Львівський портал

|

Необхідно створити оргкомітет з відзначення 200-річчя від дня народження Маркіяна Шашкевича на рівні КМУ, вважає голова Львівської ОДА Михайло Цимбалюк. «За результатами проведення першого засідання оргкомітету з відзначення 200-річчя від дня народження Маркіяна Шашкевича ми повинні напрацювати проект постанови КМУ, щоб створили оргкомітет з відзначення цієї дати на рівні уряду. Це надзвичайно важлива подія. Нагадаю, що 2011 рік проголошений у Львівській області роком Маркіяна Шашкевича. Цьогорічний Форум видавців пройде під гаслом 200-річчя від дня народження Маркіяна Шашкевича та 500-річчя від дня народження Івана Федоровича», – цитує слова голови прес-служба ЛОДА.

Участь у засіданні взяли члени організаційного комітету, зокрема, голова Львівської обласної ради Олег Панькевич, керівники профільних управлінь та структурних підрозділів ЛОДА.

Виступаючи під час засідання начальник управління культури Львівської ОДА Сергій Бурко повідомив, що планом заходів з відзначення 200-річчя від дня народження Маркіяна Шашкевича передбачено проведення ремонту музею-садиби Маркіяна Шашкевича у с. Підлісся. Підписано рамкову угоду між Львівською ОДА та НАК «Нафтогаз України», якою передбачено виділення 200 тис. грн на ремонт садиби. Також розпочато ремонтні роботи у музеї «Русалка Дністрова». Планом підготовки передбачено включення в нашому регіоні до шкільної програми відвідання місць Маркіяна Шашкевича у Львові, Золочівському, Радехівському районах. У школах області буде розповсюджено фільм про видатного діяча створений на ЛОДТРК «Феномен України Маркіян Шашкевич».

Ключовим мистецьким заходом відзначення є проведення у перший тиждень серпня літературно-мистецького свята «Дайте руки, юні други» у с. Підлисся на Маркіяновій горі. Також в ці дні у музеї-садибі на Золочівщині проходитимуть літературні читання. 6 листопада цього року на Личаківському цвинтарі відбудуться поминальні заходи. Також поминальні панахиди відслужать у церквах УГКЦ. 

На звернення членів організаційного комітету Бориса Возницького та Ігоря Калинця заплановано виготовлення меморіальних дошок, які розмістять на храмах області. Крім того, з нагоди ювілею випустять пам’ятну монету та сувенірну продукцію Заплановано друк книжок. Перелік видань надано на розгляд профільної комісії ЛОР та громадських діячів. У 2010 році видано книгу «Літературний портрет як продовжувач літературних традицій Маркіяна Шашкевича» Романа Завадовича.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *