ОСТАННІ НОВИНИ

Нас уже не буде 50 мільйонів?

Львівський портал

|

 Україна не має шансів збільшити населення до 50 мільйонів, заявила директор Інституту демографії та соціальних досліджень НАНУ Елла Лібанова. "Для того щоб відновити в Україні навіть не 50, а 47 мільйонів населення потрібно, щоб українська жінка народжувала 2-3 дитини, щоб на 10 жінок народжувалося 23 дитини. Сьогодні народжується 15. Ні в одній європейській країні не народжується 20. Скажіть мені, будь ласка, які шанси на те, що у нас буде народжуватися 23?", – зазначила Лібанова.

Вона зауважила, що чим багатша країна, тим нижче там рівень народжуваності.

"Процес старіння в Україні зумовлений виключно низькою народжуваністю, тоді як на Заході Європи він обумовлений і низькою народжуваністю, і низькою смертністю", – відзначила демограф.

У той же час, за її словами, насправді люди живуть довше не в багатих країнах, а там, де максимально поширені стандарти здорового способу життя.

"Зараз діють більш індивідуальні чинники. Тобто, людина повинна знати, як себе вести, що є, як дозувати фізичні навантаження, як працювати, як займатися рекреацією, можна курити, не можна курити, можна вживати алкоголь, якщо можна, то скільки … Тобто, набагато більше залежить від особистості", – підкреслила Лібанова.

Вона також зхазначила, що "не треба думати, що автоматично з підвищенням економічного розвитку буде зростати і тривалість життя. Цього не буде".

Максимум чисельності населення України був зафіксований в 1993 році – 52,2 мільйони, після чого воно постійно знижувалося – до 45,8 мільйони на 1 січня 2011 року.

Нагадаємо, нещодавно повідомлялося, що за прогнозами Інституту демографії, до 2025 року Україну заселять африканці та азіати. В переважній більшості, "кольорові" українці мешкатимуть у Центральній Україні.

ТСН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *