ОСТАННІ НОВИНИ

Янукович не дав Шклярові Шевченківську премію?

Львівський портал

|

Янукович у своєму указі не згадав про присудження у 2011 році Шевченківської премії з літератури, яку було присуджено письменнику Шкляру. В указі голови держави № 275 йдеться про присудження Національної премії України імені Тараса Шевченка 2011 Роману Гораку та Миколі-Ярославу Гнатіву — за 10-томне видання "Іван Франко", Миколі Дядюрі, Анатолію Солов`яненку, Сергію Магері, Оксані Крамаревій — за оперу У . Белліні "Норма" Київської опери, Лідії Забілястої — за вокальні партії в оперних виставах і концертних програмах 2005-2010 років.

Крім того, цим документом встановлюється розмір премії в 2011 році — 250 тисяч гривень.

Нагадаємо, цього року Шевченківську премію також отримав Василь Шкляр за роман "Залишенець" ("Чорний ворон").

Проте раніше Шкляр заявив, що не може прийняти присуджену йому премію, поки посаду міністра освіти і науки, молоді та спорту обіймає Дмитро Табачник. Як повідомив сам письменник, відповідний лист він направив на адресу президента Януковича.

"Хочу засвідчити Вам свою повагу і прошу Вас врахувати в указі з нагоди нагородження лауреатів Шевченківської премії моє прохання про перенесення нагородження мене Шевченківською премією на той час, коли при владі в Україні не буде українофоба Дмитра Табачника. Моя позиція, пане президенте, жодним чином не стосується Вас особисто, однак поки при владі перебуває Табачник, я не зможу взяти премію ", — говорилося в листі главі держави.

Нагадаємо, роман "Залишенець" ("Чорний Ворон") відтворює одну з найдраматичніших і найбільш замовчуваних сторінок української історії – боротьбу українських повстанців проти окупаційної влади в 1920-х роках. Головний герой роману – холодноярський отаман на прізвисько Чорний Ворон – воює проти більшовиків, які окупували Україну й запроваджують у ній свій лад.

Водночас, представники низки громадських організацій та політичних партій заявляли, що у творі містяться спроби розпалювання міжнаціонального розбрату, а також некоректні образи і висловлювання на адресу представників російської, китайської, єврейської і інших національностей.

ТСН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *