ОСТАННІ НОВИНИ

З приходом Януковича в Україні впав рівень релігійної свободи

Львівський портал

|

Українська асоціація релігійної свободи заявила про погіршення ситуації в релігійній сфері після приходу до влади президента Віктора Януковича. Про це заявив президент асоціації Віктор Єленський на круглому столі "Релігія і влада в Україні: проблеми взаємовідносин" у вівторок, 8 лютого.
"Досить високий рівень релігійної свободи і більш-менш безпроблемні відносини між державою і церквами тривали протягом десятиліття (з 2000 по 2010 рік)", – заявив він.

За словами В.Єленського, ситуація серйозно змінилася в 2010 році "після зміни в президентському офісі, коли Українська асоціація релігійної свободи (УАРС), соціологічні дослідження почали фіксувати напругу на релігійному ґрунті в Україні".

Після цього в УАРС збільшилася кількість скарг на тиск з боку місцевих органів влади на релігійні громади та окремих віруючих.

"Ми почали фіксувати факти преференції по відношенню до однієї церкви і ігнорування – до інших церков", – підкреслив Віктор Єленський.

"Ми не можемо не висловити свою стурбованість спробами підірвати ту модель державно-церковних взаємин, що склалася в Україні, яка забезпечила один з найвищих рівнів релігійної свободи не тільки на пострадянському просторі, але і, можливо, в Центральній і Східній Європі", – підкреслив він.

Єпископ Васильківський Української православної церкви (Київський патріархат) Євстратій підкреслив, що головною проблемою у взаєминах між державою та релігійними організаціями є відсутність діалогу між ними.

"За останній рік державно-церковні відносини перетворилися на два паралельних монологи", – зазначив він.

Так, з релігійними організаціями "ніхто не радився", коли приймалося рішення про ліквідацію Держкомрелігії і розподіл його функцій між двома міністерствами. Також керівництво країни ігнорує Раду церков і релігійних організацій, яка діє вже більше 15-ти років. Крім того, без участі релігійних організацій готуються зміни до законодавства про свободу совісті, підкреслив єпископ Євстратій.

Під час круглого столу учасники прийняли звернення до центральних органів влади, в якому закликали перед внесенням змін до чинного законодавства про свободу совісті затвердити Концепцію державно-конфесійних відносин, яка повинна пройти широке обговорення.

ТСН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *