ОСТАННІ НОВИНИ

Юрист зі світовим іменем розповів про унікальний внесок львів’ян до міжнародного права

Львівський портал

|

«Львів зробив унікальний внесок до розвитку міжнародного права, ДНК цього міста лягли в його основу. Це місто має інстинкт і пам`ять справедливості», – зазначив під час відкритої лекції в Українському католицькому університеті міжнародний юрист з світовим іменем британець Філіп Сендс. Про е інформує прес-служба УКУ.

Його лекція, яка стосувалася міжнародного права базувалася на історії Львова між війнами та історіях трьох осіб, які стали фундаторами міжнародного права після Другої світової війни.  «У Львові я дізнався про багатьох видатних людей, але рідко хто згадує трьох неймовірних юристів, які закінчили право в університеті Яна Казимира у міжвоєнний період. Луїс Сон був одним з авторів Декларації прав людини ООН, Рафаел Лемкін вважається батьком Конвенції про геноцид, а Херш Лайтерпахт був один з визначних суддів у Британії. Їх об’єднує досвід міжвоєнного Львова та інстинкт прагнення до справедливості», – розповів професор Сендс, який не лише практикує міжнародне право, але й викладає в Лондонському університеті.

Він також розповів про історію своєї родини, яка походить зі Львова. «Я хотів відвідати Лемберг, у якому народився мій дідусь, але потім зрозумів, що такого міста вже не існує, тепер це Львів, і він в Україні. Протягом 30 років місто було австрійським, потім російським, знову австрійським, тоді польським, українським, знову польським, знову російським, німецьким, ще раз російським і тепер українське. Коли дивитися на це з Лондона, то це дещо заплутано», – сказав Філіп Сендс.

«Пам`ять і випадок – це дивні речі. Вони з’являються часом несподівано і змушують нас думати, навіть якщо ми не знаходимо переконливого пояснення чому ми щось пам’ятаємо чи забуваємо і чому щось стається. Ми роздумуємо, але не знаємо», – зазначив професор, розповідаючи якими дивними шляхами доля його привела до Львова.

Довідка

Філіп Сендс (Philippe Sands) – директор Центру міжнародних судів і трибуналів; викладач права Університету Лондона (London University) й Університетського коледжу Лондона (University College London); королівський радник, адвокат палати Матрікс Чемберс. Проф. Сендс читає лекції з міжнародного публічного права, врегулювання міжнародних суперечок (в тому числі арбітражних), а також законодавства з охорони навколишнього середовища та природних ресурсів. Його досвід праці доволі охоплює не лише практичну юрисприденцію, але й державне дорадництво, журналістську працю в газетах та для інформагенств BBC та CNN.

Лекція «Пам`ять справедливості: власна історія міжнародного права (не без зв`язку зі Львовом)» відбулася в рамках V модуля «Комунікація та конкуренція між елітами» Сертифікатної програми з філософії «Еліти та суспільне служіння».

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *