ОСТАННІ НОВИНИ

УЄФА дала кіпріоту 48 годин на докази щодо “купівлі” Євро-2012

Львівський портал

|

Європейський футбольний союз (УЄФА) надав функціонеру з Кіпру час до середи, 27 жовтня, аби той довів свої звинувачення у корупції на адресу членів виконкому УЄФА. Про це УЄФА повідомила в понеділок. Офіційні інстанції України та Польщі інформацію про начебто "купівлю" права бути господарем Євро-2012 розцінюють як брехню і наклеп.
На важкі корупційні обвинувачення, висунуті представником федерації футболу Кіпру через пресу, УЄФА відреагувала ультимативною вимогою надати докази. Якщо до середи, 27 жовтня, не буде представлено доказів, футбольний союз залишає за собою право на юридичні кроки проти "плямування його репутації", сказано в заяві УЄФА. Заклик адресовано "особі з Кіпру" без називання прізвища, повідомляє агентство ДПА.
У суботу кіпрський функціонер Спірос Маранґос поставив під сумнів чесність надання Україні та Польщі права приймати Євро-2012. За інформацією, яку оприлюднила 23 жовтня 2010 року газета Süddeutsche Zeitung, він вже два роки безуспішно намагається передати керівництву УЄФА докази підкупу п`ятьох членів виконкому.
Маранґос є колишнім казначеєм кіпрської футбольної федерації. У своєму новому інтерв`ю, спортивному виданню Kicker в цей понеділок, Маранґос стверджує, що нібито членів виконавчого комітету УЄФА підкупила "крупними грошовими сумами" адвокатська контора у Лімассолі, яка представляла українські інтереси.
"І таким чином відбулось рішення на користь Польщі та України 8 голосами проти 4",- каже Маранґос про голосування 18 квітня 2007 року у валлійльскому Кардіфі. Він упевнений, що італійців, які також змагались за отримання права приймати турнір, "однозначно обдурили".
Поки залишаються невідомими прізвища хабарників та країни, які вони представляли. За словами Маранґоса, отримали гроші мінімум чотири члени виконкому. Він вже назвав і точну суму хабара, який було, за його інформацією, перераховано спортивним чиновникам – 11 мільйонів 150 тисяч євро".
Директор "Євро-2012" Маркіян Лубківський назвав наклепом звинувачення в підкупі на адресу господарів турніру України та Польщі. "Якщо в людини є якісь претензії, вона звертається до суду, представляє відповідні докази, і ці питання вирішуються в судовому порядку. Якщо таких доказів немає, ця людина ризикує бути обвинуваченою в наклепі",- сказав український чиновник на прес-конференції в Києві.
"Цій заяві – три роки. Якби в ній була бодай частка правди, ніякого чемпіонату в нас вже не було б",- цитує "Інтерфакс" інтерв`ю віце-прем"єра з питань Євро-2012 Бориса Колеснікова газеті "Комерсант". А колишній президент Федерації футболу Польщі Міхал Лісткевич назвав заяви про підкуп "дурницею" і припустив, що кіпрський чиновник "зводить особисті рахунки із чиновниками УЄФА".
Водночас сам Маранґос відносно УЄФА каже, що організація не намагається розібратися у справі, а хоче лише "зам`яти скандал". У свою чергу, європейська футбольна спілка відкидає подібні припущення. В Ньоні заявляють, що неодноразово запитували про докази.
Для надання доказів у кіпрського посадовця є 48 годин. Нагадаємо, що, за даними Маранґоса, голова дисциплінарної комісії УЄФА Петер Лімахер призначав йому на 24 серпня зустріч у Женеві, яку потім скасували із посиланням на вказівку згори. Пізніше позбувся своєї посади і сам Лімахер, в зв`язку з "плямуванням репутації мюнхенської "Баварії".

Німецька хвиля

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *