ОСТАННІ НОВИНИ

Сьогодні підпишуть угоду про створення української версії Euronews

Львівський портал

|

Сьогодні у четвер у Парижі буде підписано угоду між Національною телекомпанією України й телеканалом Euronews про створення української версії каналу.
Гендиректор НТКУ Єгор Бенкендорф і гендиректор Euronews Майкл Пітерс підпишуть відповідну угоду о 14.00 у паризькому отеленні Ritz.
Під цей телеканал рішенням Кабінету міністрів уже виділені бюджетні кошти. Відповідно до розпорядження уряду від 11 жовтня, його запуск буде фінансуватися за рахунок перерозподілу коштів бюджетних програм цього року.
Зокрема, 85.6 млн грн планується вилучити із субвенцій столичному бюджету на виплату допомоги "родинам із дітьми, малозабезпеченим родинам, інвалідам з дитинства, дітям-інвалідам і тимчасової державної допомоги дітям" – і передати Держкомітету телебачення й радіомовлення на "Виробництво телерадіопрограм для державних потреб".
Планується, що надалі телеканал буде заробляти за рахунок прямої, без посередників, продажу рекламного часу.
"Жоден киянин із тих, кому призначалися субвенції, не постраждає", – заявив газеті "Комерсант-Україна" віце-прем`єр Борис Колесніков, який відповідає за інформаційну політику уряду й курує питання запуску української версії Euronews.
"Перерозподіл коштів відбувався за рахунок або вже виконаних зобов`язань, або за рахунок тих, які з технічних причин не можна виконати цього року", – пояснив він.
Euronews заснований у 1993 році. Мовить десяти мовами. Аудиторія каналу становить близько 300 млн домоволодінь у 151 країні світу. У лютому 2006 року Перший національний придбав 1% його акцій за 3 млн євро, а в 2009 році між НТКУ та Euronews була підписана угода про вихід в ефірі НТКУ 15-хвилинних випусків новин.
Повноцінний запуск української версії каналу Euronews запланований на 2011 рік.
"Редакція українськомовної версії перебуватиме у штаб-квартирі телеканалу в Ліоні (Франція); крім цього, канал Euronews делегує своїх представників для роботи в Україні. Головою координаційної ради буде призначений заступник генерального директора НТКУ Валід Арфуш", – повідомила НТКУ.
БЮТ уже обурився цим, заявивши, що Арфуш "увів цензуру на Першому національному й не приховує, що ставить перед собою завдання захищати владу й давати про неї винятково позитивну інформацію", і його призначення "буде дискредитувати Euronews".
Колесніков заявив: "Українському уряду коштувало чималих зусиль домогтися відкриття цього каналу. Нинішні опозиціонери, які раніше перебували при владі, не тільки нічого не зробили в цьому напрямку, але й заборгували Euronews близько 4 млн грн, які ми виплатили минулого тижня".
А Арфуш запевнив, що українська версія каналу Euronews не буде мати вираженої політичної спрямованості, а впровадження цензури виключене.
"Редакційна політика Euronews виключає втручання регіональних представників у інформаційну політику каналу. Моя робота буде полягати у виконанні менеджерських функцій", – сказав він.

Українська правда

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *