ОСТАННІ НОВИНИ

Найвища пенсія не може перевищувати 10 мінімальних, вважають профспілки

Львівський портал

|

У новому Податковому кодексі влада намагається затвердити подвійне оподаткування пенсій, залишивши при цьому надмірно великі пенсії для окремих громадян. Про це заявив голова Національного форуму профспілок України Мирослав Якібчук, повідомляє прес-служба НФПУ.
Якібчук наголошує, що введення будь-якого податку на пенсійне забезпечення є  неприйнятним, оскільки це означатиме подвійну форму оподаткування. «Громадяни вже сплачували податок, коли відраховували кошти на пенсійне страхування. Зобов’язувати їх платити податок двічі є нонсенсом», – говорить він.
Разом із тим, лідер НФПУ наголошує, що введення 15 %-го податку на частину пенсії, є спробою влади узаконити надмірно великі пенсії. «Сьогодні розмір середньої пенсії складає 1103 грн., при цьому більшість українців отримують лише мінімальну пенсію, котра з 1 жовтня становить 723 грн.. Тому, завуальовано передбачаючи у Податковому кодексі пенсії, котрі будуть сягати майже 14 тисяч гривень і більше, влада відверто знущається зі свого народу. Зрозуміло, що такі пенсії будуть отримувати лише обрані», – підкреслює Якібчук.
У профспілках переконані, що найбільший розмір пенсії має становити не більше десяти мінімальних пенсій, і не повинен обкладатися жодним податком. «На сьогодні семи тисяч гривень цілком достатньо для пенсіонера, навіть якщо він займав високий пост. Пенсії, які є вищими за цю суму, однозначно, мають бути скасовані. Адже, доки не функціонує у повній мірі реформована пенсійна система, такого навантаження щодо забезпечення пенсіонерів економіка країни не витримає», – додає Якібчук.
Нагадаємо, 7 жовтня 2010 року Верховна Рада схвалила у першому читанні урядовий проект Податкового кодексу. У ньому передбачено оподаткування за ставкою 15% частини суми пенсій або щомісячного довічного утримання, що перевищує максимальний розмір бази нарахування єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування.
З 1 січня 2011 року вступає в силу Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування». З врахуванням того, що прожитковий мінімум на перше січня 2011 року буде становити 922 грн., максимальна величина бази нарахування єдиного внеску складе 13 830 грн.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *