ОСТАННІ НОВИНИ

Інститут ім. Потебні не схвалив жодного з семи "мовних" законопроектів

Львівський портал

|

Інститут української мови Національної академії наук України разом з Інститутом мовознавства ім. О.О. Потебні за дорученням НАНУ та на прохання голови Верховної Ради України Володимира Литвина проаналізували 7 «мовних» законопроектів, і рекомендували жоден з них не ухвалювати в парламенті.Про це УНІАН повідомив директор Інституту української мови НАНУ Павло Гриценко.
«Ми рекомендували їх не розглядати, тому що вони недопрацьовані, містять багато суперечностей і посилюють регіоналізацію та розкол України», – підкреслив науковець.

За його словами, вчені детально розглянули і законопроект №1015-3 "Про мови в Україні" регіонала Олександра Єфремова, комуніста Петра Симоненка та представника блоку Литвина Сергія Гриневецького, що викликав найбільший резонанс у суспільстві. «Такий закон приймати не можна. Його дух – підкреслення усього регіонального на противагу цілісності країни», – заявив П.Гриценко.

«Ми готові до предметних дискусій серед фахівців. Але до нас не звертаються, тому що фальшують з самого початку. Це можна сказати про усі законопроекти, а про цей особливо», – додав директор Інституту української мови.

«Як звичайна людина можу сказати, що таким чином Партія регіонів намагається, очевидно, задовольнити міфічні вимоги своїх виборців щодо російської мови. Адже в усіх інших напрямках – провал. Не будеш же звітувати перед людьми підвищенням цін та зниженням рівня життя», – сказав П.Гриценко.

Крім того, на його думку, збурення, яке викликав законопроект Єфремова-Симоненка-Гриневецького не йде на користь і російській мові. «Він породжує спротив російській мові, що не бажано. Оскільки українці мають бути готовими до широкого спілкування. Але намагатися йти таким шляхом – це шкодити інтересам і української, і російської. Цього, на жаль, не розуміють автори законопроекту», – зазначив вчений.

Як повідомляв УНІАН, у Верховній Раді зареєстрований проект закону "Про мови в Україні", авторами якого є член Партії регіонів Олександр Єфремов, лідер Компартії Петро Симоненко та депутат від Блоку Литвина Сергій Гриневецький.
Законопроектом передбачається, що в Україні гарантується вільний розвиток, використання і захист російської мови з урахуванням того, що російська мова є рідною або повсякденно використовуваною більшістю громадян України, загальноприйнятою, разом з українською, мовою міжособового спілкування на всій території України, однією з офіційних і робочих мов Генеральної асамблеї Організації Об`єднаних Націй, ЮНЕСКО та інших міжнародних організацій.
11 вересня прем`єр-міністр України Микола Азаров зазначив, що законопроект, яким разом із закріпленням за українським статусу державної гарантується вільне використання, розвиток і захист інших мов, має бути прийнятий, оскільки ліквідовує факти дискримінації інших мов, насамперед – російськомовного населення.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *