ОСТАННІ НОВИНИ

Археологи виявили сліди долітописного Львова

Львівський портал

|

Під час розкопок на розі вулиць Краківської та Вірменської у Львові археологи виявили знахідки, що датуються давньоруським часом – кінцем ХІІ – початком ХІІІ ст. Серед давніх артефактів, які вдалось знайти,- уламки кераміки, пряскальця із рожевого шиферу і фрагменти двох ножів. 

«Ці знахідки стали для нас несподіванкою. Нам насправді пощастило. Більшість ділянки на розі Краківської та Вірменської вибирали під котловани під час будівництва спершу у XVI – XVII, а потім у XIX столітті. Тоді фактично зруйнували усі культурні нашарування ранішого часу. Нам вдалось розкопати невелику ділянку широною півтора метра і довжиною 2,5 метра, яка протягом століть не була забудована. Тут не вибирали котлован, тож під шаром землі збереглися артефакти, що датуються ще кінцем ХІІ – початком ХІІІ ст.», – розповів науковий співробітник НДЦ «Рятівна археологічна служба» інституту археології НАН України Назар Войнович.

За словами фахівців, знахідки не у найкращому стані і для детальнішого датування ще потребують лабораторного опрацювання. Науковці сподіваються, що це не єдині знахідки давньоруського періоду, що вдасться виявити на ділянці. Зокрема, цікаві артефакти можуть бути на території колишнього внутрішнього дворику, де зараз стоїть гараж Національного музею у Львові.

«Ці знахідки доводять, що Львів заснували не на пустому місці. Ще до приходу Данила Галицького тут були поселення. Зрештою вони можуть стати ще одним важливим аргументом у дискусії про дату заснування Львова», – переконаний директор НДЦ «Рятівна археологічна служба» Олег Осаульчук.

За його словами, цього року розкопки проводитимуть доки дозволить погода, їх також продовжать наступного року. Археологи планують дослідити усю ділянку, яку відведуть під будівництво готелю. 

Нагадаємо,  археологічні розкопки на розі вулиць Краківської та Вірменської почались ще у 2007 році. На сьогодні відкрито рештки фундаментів кам’яниць, які були тут до початку ХХ ст. Ймовірно, вони будуть збережені і використані при будівництві майбутнього готелю.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *