ОСТАННІ НОВИНИ

Інфляція у вересні досягла рекордної за 12 років позначки

Львівський портал

|

Показник вересневої
інфляції був максимальним для цього
місяця з 1998 року. Про це ідеться в
інформаційному повідомленні "Експрес-оцінка
інфляції" за вересень 2010 року,
оприлюдненому на сайті НБУ.

В Нацбанку відзначили,
що різке зростання індексу споживчих
цін (ІСЦ) у вересні на рівні 2,9% було
викликане, серед іншого, зростанням цін
на сирі продукти на 7,2% за місяць, що
становить 2 п.п. внеску в ІСЦ.

Прискорення базової
інфляції, показник якої у вересні
становив 1,5%, додало 0,8 п.п. у ІСЦ.

"Максимальний (із
1998 року) для цього місяця приріст ІСЦ
зумовив прискорення річної інфляції
споживчих цін до 10,5% (7,4% – із початку
року)", – констатує Нацбанк.

Зростання цін на сирі
продукти у вересні, перш за все, було
обумовлено шоками на окремих товарних
ринках.

Основними чинниками
виступали різке зростання цін на світових
продовольчих ринках і погіршення
інфляційних очікувань економічних
агентів.

Внесок сезонного чинника
в зростання цін на сирі продукти становив
лише 0,2 п.п.

Зміна небазової інфляції
у вересні досягла 4,5%, що становить 2,1
п.п. внеску у зміну ІСЦ.

Зміцнення курсу євро
в умовах відносної стабільності курсу
гривні до долара стало головним чинником
послаблення номінального ефективного
обмінного курсу (НЕОК) гривні, що сприяло
зростанню вузького базового ІСЦ на
0,5%.

Водночас, у річному
вимірюванні його уповільнення продовжилося
до 3,6%, зазначають в НБУ.

Крім того, зростання
базової інфляції (до 1,5% у вересні, до
7,7% у річному вимірюванні) було викликане
за рахунок підвищення цін на алкогольні
й тютюнові вироби внаслідок підняття
акцизів, а також за рахунок зростання
цін на продукти харчування з високим
ступенем обробки.

Внесок цих двох чинників
у зміну базового ІСЦ становив по 0,5 п.п.

Під впливом низького
зовнішнього попиту на продукцію
металургії продовжилося уповільнення
індексу цін виробників (ІЦВ) до 19,2% (у
річному вимірюванні).

Зростання ІЦВ у вересні
на 0,1% було обумовлене, в основному, за
рахунок зростання цін у харчовій
промисловості.

Як повідомлялося,
споживчі ціни в Україні, які виросли в
серпні на 1,2% після чотирьох місяців
зниження, у вересні зросли ще на 2,9%.



Економічна правда

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *