ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові поговорять про сакральну архітектуру Львівщини

Львівський портал

|

У п’ятницю, 8 жовтня, у конференц-залі Львівського історичного музею (пл. Ринок, 6) відбудеться «круглий стіл» з проблем охорони пам’яток народного зодчества. Початок об 11 год., повідомляє Львівський прес-клуб. 

Захід організовує правління Національної Спілки краєзнавців України спільно із Всеукраїнським фондом відтворення видатних пам’яток історико-архітектурної спадщини  ім. Олеся Гончара, Українським товариством охорони пам’яток історії та культури.

Засідання «круглого столу» проводиться як підсумок науково-краєзнавчої експедиції «Світові пам’ятки сакральної архітектури Львівщини: проблеми збереження», щоб привернути увагу державних органів та широкої громадськості до реального стану унікальних пам’яток дерев’яної архітектури у західному регіоні України, виробити пропозиції щодо їхнього збереження.

Загострена увага до цієї проблематики має одразу кілька чинників. Зокрема, більшість дерев’яних храмів є шедеврами архітектури, які не мають аналогів у світі. При цьому їхня благородна краса відома лише обмеженому колу фахівців та аматорів цієї справи, залишаючись поза увагою туристів і суспільства загалом. Першим кроком до порятунку дерев’яних храмів має стати подолання інформаційного вакууму довкола них. Науковці прагнуть структуризувати і поширити інформацію щодо цих унікальних пам’яток, бо наразі увагу туристів і ЗМІ «перетягують» на себе ефектніші, на перший погляд, споруди – – фортеці, замки та монастирі. Місцева  влада здебільшого не усвідомлює, що пам’ятка дерев’яного зодчества є не тягарем, а амбітною архітектурною спорудою, і така принада для туристів, можливо, – єдина в їхньому населеному пункті.

Щороку цих шедеврів стає все менше, і не тільки через стихійні лиха. Храми, на жаль, нерідко умисно зносять через міжконфесійні суперечки. Вони горять, і навмисні підпали не виняток: так замітають сліди після розкрадання церковного майна або «звільняють» місця під нові муровані храми. Дерев’яні храми бездумно обшивають бляхою і пластиком, імітуючи ремонт. Чимало з дерев’яних церков, костьолів та синагог внаслідок таких дій вже втрачено, адже дерево під пластиком гниє.

Попри лідерство України за кількістю дерев’яних церков, нашій країні слід скористатися європейським та світовим досвідом у збереженні пам’яток дерев’яної архітектури (наприклад, сусідньої Словаччини, де ця проблема вирішується на рівні держави, тому всі їхні дерев’яні дива добре доглянуті). При державній підтримці не доведеться пробивати бюрократичну стіну. У реалізації відповідної державної програми допоможуть меценати і громадські організації. Оскільки всі дерев’яні церкви в Україні – чинні, вище духовенство всіх конфесій мало б роз’яснювати правила поводження із цими унікальними храмами. Аматорські ремонти слід заборонити. Якщо паства готова оплачувати реставрацію, має бути забезпечена проектна документація і надані фахівці для проведення цих робіт.

Усього на Львівщині є понад 800 дерев’яних храмів. Чотири з них є кандидатами на внесення до списку ЮНЕСКО: церква Святого Юра у місті Дрогобич, церква Святого Духа в селі Потеличі Жовківського району, церква Собору Богородиці у селі Маткові Турківського району та церква Святої Трійці в місті Жовква.

Учасники експедиції «Світові пам’ятки сакральної архітектури Львівщини: проблеми збереження», зокрема, оглянуть рідкісні пам’ятки дерев’яного зодчества у Жовкві, Крехові, Потеличі. А вже 8 жовтня на засіданні «круглого столу» краєзнавці, науковці, архітектори, представники владних структур при активній участі журналістів обговорять зазначені вище проблеми збереження дерев’яної архітектури, запропонують шляхи їх вирішення в Україні і на Львівщині зокрема.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *