ОСТАННІ НОВИНИ

Українські банки підвищують тарифи на свої послуги

Львівський портал

|

Півтора роки збиткової роботи змусили банки шукати нові можливості для отримання доходів. З цією метою вони почали підвищувати розмір комісій за додаткові послуги.Якщо раніше можна було оплатити рахунок у банку всього за 1-2 грн, тепер комісія може досягати 15 грн. Причому банкіри не збираються зупинятися на досягнутому і обіцяють зростання цін і появу нових комісійних зборів, пише "КоммерсантЪ-Україна" в статті "Клиентов взяли на комиссию".

НБУ зобов`язав кредитні установи відзвітувати про розмір одержуваних ними комісійних доходів від кожної операції.
Журналісти вирішили з`ясувати, наскільки обґрунтований несподіваний інтерес НБУ до комісійної політики банків, спробувавши сплатити в їхніх київських відділеннях рахунок на користь юридичної особи. Комісія за цю послугу в середньому оцінювалася у 1-1,2% від суми платежу, але мінімальна сума виявилася несподівано високою.

Так, Астра Банк запросив 8 грн, ВіЕйБі Банк, Прокредитбанк і "Фінанси та Кредит" – по 10 грн, Альфа-банк – 12 грн, УніКредит Банк та Ерсте Банк – по 15 грн.

У відділеннях банків такі високі тарифи пояснили великими витратами на обслуговування, до яких входить низка факторів.

"На розрахунково-касовому обслуговуванні ми майже нічого не заробляємо, але при цьому витрачається багато паперу на квитанції і часу на обслуговування клієнта. Крім того, за останній рік виросли ціни на оренду приміщення в центрі Києва, і зарплати співробітникам потрібно з чогось платити , тому ми підвищили комісії", – пояснила касир одного з банків.

Для порівняння: у 2008 році банки стягували комісію за свої послуги в розмірі 0,2-0,7%, а мінімальна сума в більшості установ не перевищувала 1-2 грн.

Підвищувати комісії банки почали у розпал кризи, коли їхні фінансові результати залишали бажати кращого.
За оперативними даними НБУ, загальний обсяг комісійних платежів на 1 вересня склав 9,5 млрд грн, що становить 10,6% доходів банків.

"Банкам потрібно виживати, для цього вони докладають максимум зусиль. Багато клієнтів припинили платити за кредитами, або для них довелося переглянути умови договорів. Тому потрібно шукати нові джерела доходів", – зізнався голова правління одного з банків.

Виходячи з таких міркувань, банки почали підвищувати комісійні платежі за додатковими банківських послуг.
Одночасно банки змінюють й інші тарифи, і часто – в обхід закону. У багатьох з них отримання довідки про наявність рахунку обходиться в середньому в 10 грн. Але за її оформлення в банку "Форум" з журналіста взяли 100 грн, тоді як у договорі була зазначена сума 25 грн. У прес-службі банку відмовилися повідомити причину чотириразового зростання тарифу. Співробітник одного з офісів "Форуму" пояснив це так: банк безкоштовно оформляє рахунок, обслуговує карту, і йому потрібно заробляти хоч на чомусь.

У майбутньому можуть з`явитися нові види комісійних зборів. Так, в березні-квітні чотири російські банки почали стягувати комісію в розмірі 7% з вкладників за поповнення депозиту, а федеральна антимонопольна служба почала перевіряти їх тільки у вересні.

"У деяких закордонних установах клієнт окремо оплачує консультації при виборі схеми погашення кредиту і при його обслуговуванні, якщо виникають якісь труднощі. Це нормальна практика, в деяких випадках доводиться створювати індивідуальну схему погашення позики. У нас така комісія теж може з`явитися в майбутньому" , – розповів заступник голови правління одного з великих банків.

Необхідність запровадження нових чи збільшення існуючих комісій банкіри пояснюють турботою про комфорт клієнтів.

ТСН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *