ОСТАННІ НОВИНИ

Томенко пропонує скоротити Верховну Раду у півтора рази

Львівський портал

|

При президентсько-парламентській формі правління немає сенсу тримати парламент у складі 450 депутатів, їх кількість можна скоротити до 300.

Таку думку озвучив віце-спікер Микола Томенко під час робочої поїздки до Черкаської області, повідомляє УНІАН.

За його словами, якщо відтепер президентсько-парламентська країна є фактом, який неможливо змінити, то існуючий парламент повинен бути достроково розпущений.

"А новий парламент з такими суттєвими обмеженнями повноважень варто значно скоротити. Потрібно відповідно до рішення референдуму 1999 року, нарешті, скоротити депутатський корпус до 300 депутатів", – додав Томенко.

На думку віце-спікера, більше того, за таких умов варто подумати і про обмеження депутатської недоторканності.

За його словами, продавлене владою рішення Конституційного суду про скасування політреформи-2004 року можна порівняти "з Конституцією навпаки".

Томенко зазначив, що завжди був прихильником внесення змін до Основного Закону, але це має відбуватися шляхом, передбаченим самою Конституцією.

"Внесення змін до Конституції має відбуватися через залучення спеціалістів та експертів та прийняття відповідного рішення Верховною Радою. Внесення змін до Конституції не повинно стосуватися боротьби повноважень, а має стосуватися захисту людей", – сказав віце-спікер.

Він зауважив, що, згідно з даними соціологічних досліджень і експертних опитувань, невідкладно необхідно внести зміни до розділу Конституції щодо повноважень органів місцевого самоврядування, щоб "регіонами не керували київські намісники".

За словами Томенка, також потрібно змінити розділ, що стосується діяльності правоохоронних органів.

"Сьогодні місцева влада проводить виборчу кампанію, взявши собі на озброєння податкову міліцію та правоохоронні органи, щоб залякати людей", – додав він.

Томенко переконаний у необхідності внесення саме цих положень Основного Закону, а не те, що змінили, "надавши Україні Конституцію навпаки".

Українська правда

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *